Alkohol

Alkohol och energidryck kopplas till missbruk

Den som blandar alkohol och energidryck löper fyra gånger så stor risk att bli beroende.

En ny studie visar att personer som har blandat alkohol och energidryck löper fyra gånger så stor risk att få diagnosen alkoholberoende, eller alkoholbrukssyndrom som det numera heter. I en intervju i Medical Research.com berättar Jennifer A. Emond om studien som hon gjort tillsammans med kollegor vid Dartmouth College i USA.

– Flera studier har visat att de som blandar alkohol med energidryck oftare dricker stora mängder. Den höga koffeinhalten gör att individen inte känner av alkoholen på samma sätt utan upplever sig vara ”klarvaket berusad” och underskattar sin berusning. De flesta studier har gjorts på collegestudenter. Nu ville vi se om utfallet blev det samma även för tonåringar, säger hon i intervjun.

Resultatet visar att sambandet är lika starkt i den gruppen. Bland deltagarna i studien hade 22,9 procent druckit alkohol tillsammans med energidryck. I den gruppen var risken att uppfylla kriterierna för alkoholbrukssyndrom 4,2 gånger högre än för gruppen som aldrig blandat alkohol och energidryck. Sambandet var detsamma för alla deltagare, oberoende av ålder. Dock säger studierna inget om orsak och verkan.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer