Alkohol

Alkohol försämrar överlevnad efter operation

Den som dricker mer än två glas alkohol per dag dubblerar risken att dö efter en operation. Risken att drabbas av infektioner eller andra komplikationer ökar ännu mer.

Infektioner och långsam sårläkning är de vanligaste komplikationerna efter en operation för den som dricker två glas alkohol eller mer per dag. Det visar en studie som Marie Eliasen vid Danmarks institutet för folkhälsa vid Södra Danmaks universitet enligt Mail Online.

Hon och hennes kollegor gick igenom 55 studier som gjorts på förhållandet mellan alkoholkonsumtion före operation och komplikationer upp till 30 dagar efter operation.

Patienterna hade operarats i huvud, nacke, buk eller för ortopediska åkommor. Endast sådana skador som inte uppkommit på grund av alkoholkonsumtion ingick i studien.

Resultatet visar att patienter som drack mycket före operationen löper dubbelt så stor risk att dö inom en månad efter operationen som de som inte dricker alls. De löper också 73 procents större risk att få en infektion, 80 procents större risk att drabbas av andningssvårigheter och har 29 procents större behov av intensivvård.

Sambanden var starkare för bukkirurgi, där ju även gallblåsan, levern och magen kan ingå, än för operationer på de andra kroppsdelarna.

Orsaken tros vara att alkohol påverkar immunförsvaret och gör kroppen mer mottaglig för infektioner.

− Dessutom påverkar hög alkoholkonsumtion kroppens endokrina reaktion på stress, vilket till exempel kan minska blodets förmåga att koagulera vilket ökar risken för blödningar, säger Marie Eliasen.

I de olika studierna har patienternas alkoholkonsumtion mätts olika långt före operationerna, från månader till år. Det gör att forskarna inte kan säga hur länge patienterna måste ha druckit mer än två drinkar per dag innan det får negativa effekter.

− Men det är sannolikt så att ju mer du dricker desto tidigare uppstår riskerna. En tidigare studie har visat att riskerna minskar om patienten avstår från alkohol fyra eller fler veckor före operationen, säger Marie Eliasen.

Hon tycker att läkare borde råda sina patienter att inte dricka före en operation.

− Trots att det kan förefalla som sunt förnuft, informerar inte läkare sina patienter att de bör avstå från alkohol före operation, säger Marie Eliasen.

Bolette Pedersen, professor vid Clinical Health Promotion Centre of Bispebjerg and Frederiksberg University Hospital in Denmark, säger att analysen bekräftar att alkohol och kirurgi är en dålig kombination.

− Det är dags att göra en studie för att utvärdera vilken effekt det har att patienterna slutar dricka före operationen, säger hon.

Studien är publiserad i Annals of Surgery.

Mer från Accent