Hjärthälsa

”Alkohol är aldrig bra för hjärtat”

Det finns ingen mängd alkohol som är bra för hjärtat enligt World Heart Federation.

Att en måttlig alkoholkonsumtion skulle vara bra för hjärtat verkar vara en myt som är svår att ta kål på. Nu går World Heart Federation ut med en skrivelse där man gör tydligt att det inte finns någon mängd alkohol som är nyttig för hjärthälsan. De vill se krafttag för att bromsa alkoholdödligheten.

”Studier har visat att även små mängder alkohol ökar en persons risker för hjärt- och kärlsjukdom,” skriver WHF, och avfärdar de studier som menar att en måttlig alkoholkonsumtion skulle kunna skydda mot vissa hjärtåkommor. Dessa studier tar nämligen sällan i beaktande att personer som inte dricker alkohol i större utsträckning har en historia av sjukdom eller missbruk.

”Till dags dato har inget pålitligt samband upptäckts mellan måttlig alkoholkonsumtion och lägre risk för hjärtsjukdom,” skriver WHF.

– Dessa påståenden är i bästa fall felinformerade, och i värsta fall ett försök från alkoholindustrin att vilseleda alllmänheten kring farorna med deras produkter, säger Monika Arora från WHF:s påverkanskommitté.

Enligt beräkningar kan alkohol ha varit orsak till mer än 2,4 miljoner dödsfall i världen 2019. Alkohol beräknas orsaka 12,6 procent av alla dödsfall som drabbar män i åldrarna 15–49 år.

Mer från Accent