I början av augusti kom beskedet att det är förbjudet att servera alkohol efter midnatt i hela Norge, vilket meddelades av landets hälsominister Bent Høie. Åtgärden trädde i kraft följande natt.
Alkoholförbudet är en av flera nya åtgärder för att stävja smittspridningen av corona i landet.
Pernille Huseby, generalsekreterare för Actis, välkomnade beskedet.
– Vi vet att personer som konsumerar alkohol har svårt att hålla avståndet till varandra, som man ska göra under pandemin. Och Världshälsoorganisationen uppmanar till reglering av alkohol för att bekämpa covid. Så jag tänker att det är en naturlig väg att gå när smittotalen ökar i olika delar av landet, säger hon.
– Men att det kom en begränsning på nationell nivå var faktiskt lite överraskande, eftersom det tidigare sagts att man främst skulle införa strängare regler lokalt där smittan blossar upp.
Hon tror att norrmän generellt har en stor förståelse för att politikerna stramar åt alkoholserveringen nattetid.
Men det finns en stor frustration bland krogar och restauranger som under våren först tvingades stänga helt och hållet i Norge. Sedan fick de öppna med stränga begränsningar.
– Näringen har drabbats hårt under den här perioden. Många är frustrerade över att de nu försökt följa alla regler med olika typer av begränsningar – ändå kom detta plötsligt i slutet av sommaren. Men jag tror att det är en god strategi för att hålla smittan så begränsad som möjligt, säger Pernille Huseby.
I vanliga fall stänger norska barer och krogar vid klockan 03 på natten. Men timmarna efter midnatt är avgörande, trots att det bara rör sig om tre timmar, menar Actis generalsekreterare.
– Om man minskar utskänkningstiden minskar våldet på gatorna. Det har forskning visat sedan tidigare, exempelvis när Trondheim förkortade utskänkningstider. Denna gång är det en så extraordinär situation att det är för tidigt att dra för stora slutsatser redan, säger hon.
Även i Norge ser man nu att viruset sprids mer bland unga, som generellt är ute mer på krogen. Samtidigt syns tydligt en baksida av alkoholstoppet menar Pernille Huseby.
– Vi har sett att folk istället samlats i parker för att dricka när det varit fint väder, och att folk har mer privata fester istället. Och det är inte heller bra utifrån en smittosynpunkt, när många istället väljer att samlas på ett icke-organiserat sätt. Men nu startar skolorna igen, och vädret kommer ändra sig, säger Pernille Husby.
Redan första natten efter alkoholstoppet kom rapporter om stökiga fester såväl inomhus som utomhus, på bussar och i offentliga parker, skriver norska VG.
– Folk har flyttat hem festandet i stället för att ta ut det på staden, säger Marita Aune, operativ chef på Oslo-polisen, till tidningen.
Trots att det finns fördelar med att begränsa alkoholserveringen är Pernille Huseby försiktig med att ge råd om huruvida Sverige borde följa i Norges fotspår.
– Sverige har valt en helt annan coronastrategi än Norge, där ingen vet vad som är det bästa i längden ännu. Men erfarenheten är att de som har alkohol i blodet tenderar att sitta närmre varandra, och att coronasmittan ökar, så det borde vara med i myndigheternas beräkningar, säger hon.