Alkohol

90 procent färre anmäler rattfylla

Andelen rattfyllerister som grips efter tips från allmänheten har minskat med 90 procent sedan 2003. Motorförarnas helnykterhetsförbund vill se ett nationellt tipsnummer.

Förra året omkom 56 personer i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor i Sverige enligt Trafikverket. Det betyder att 25 procent av alla som dödades på vägarna 2022 förolyckades på grund av rattfylleri.

Samtidigt visar Polisens statistik att andelen rattfyllerister som grips efter tips från allmänheten har minskat med 90 procent under de senaste 20 åren.

– Det är jätteallvarligt att människor lämnar betydligt färre tips än tidigare om rattfylleri, eftersom det betyder att en stor del av dem som tidigare stoppats och fått vård för sitt missbruk, nu fortsätter att köra påverkade och utsätter andra människor för livsfara i trafiken, säger Tomas Jonsson, Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF.

Gemensamt uppmuntrar nu MHF och företaget Bilprovningen större civilkurage från allmänheten när det gäller att tipsa Polisen om misstänkta rattfyllerister. Varje tips kan vara avgörande för att förhindra en olycka och rädda liv.

– Det handlar om att rädda liv och se till att färre människor dödas och skadas allvarligt, säger MHF:s projektledare Tomas Jonsson.

Vid akuta pågående rattfylleribrott ska man alltid ringa larmnumret 112. Tips om misstänkta rattfyllerister, exempelvis en granne du misstänker kör rattfull, lämnas till polisen.se eller via 114 14.

För att få fler svenskar att tipsa polisen om misstänkta rattfyllerister anser MHF att det behövs fler kontaktvägar.

– En möjlig lösning skulle kunna vara ett eget nationellt tipsnummer för rattfylleriärenden, säger Tomas Jonsson.

Mer från Accent