Alkohol

1 av 4 för full för att ragga

– Alkohol kallas ibland självförtroende på flaska, säger sexologen Suzann Larsdotter.

Sex av tio svenskar i åldern 18–40 år anser att alkohol gör det lättare att ragga. Det visar en ny undersökning som Kantar-Sifo genomfört på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ. Tre av fyra, 75 procent, uppger att alkohol gör dem mer avslappnade, och nästan varannan tycker att de blir modigare. Samtidigt visar undersökningen att drygt var fjärde misslyckats i sina försök att träffa någon för att de varit för berusade. 

– Alla vill lyckas med sin raggning och vår enkla utgångspunkt är att chanserna ökar om man inte är för full. Där alkoholen till en början kan göra att vi känner oss mer avslappnade, kan det snabbt slå över till att vi blir sämre på att läsa av andras signaler. Vi vet att kärlek kan vara svårt, och det blir heller inte enklare av att dricka för mycket, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Dessutom har drygt tre av fyra, 76 procent, varit med om att någon som raggat på dem varit för berusad.

– Alkohol kallas ibland självförtroende på flaska, och kan vara en genväg till att våga. Men självförtroendet är ju inte genuint och det och det för en massa negativa saker med sig, som att förmågan att reagera på subtila signaler minskar, säger Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog.

Suzann Larsdotter. Foto: RFSU

Varför tycker många att det är så svårt att ragga nykter?

– Det är svårt att ragga överhuvudtaget och då tar vi alkoholen till hjälp. Jag tror att vi tränar för lite på att att ragga nyktra och pratar för lite om det. När jag är ute och har en workshop så är det vanliga frågor: Hur flirtar man? Hur gör man för att träffa någon? Och ändå är det så viktigt och fundamentalt.

Hon menar att alkoholnormen är väldigt stark i sammanhanget.

– När jag googlar ”romantisk middag” får jag upp en bild på ett heterosexuellt par med varsitt glas vin. Det är intressant hur nära kopplat alkohol är till romantik, ragg och flirt. Alkoholnormen är så stark och de miljöer som är utrymme för för ragg och flirt, som barer och klubbar, är starkt förknippade med alkoholförtäring.

Suzann Larsdotter har själv inget problem med att folk dricker.

– Det jag har problem med är att det är den som inte dricker som är normbrytare och måste förklara sig. Ibland kanske till och med använda argument som inte är helt sanna. Man förväntas dricka.

Det finns en stark omedvetenhet om alkoholnormen, anser hon.

– Det gör att många handlar enligt normen och inte fattar medvetna beslut.

Alkohol kan orsaka problem på flera plan, menar hon.

– Under ett rus fattar du inte samma beslut som du gör nykter. Dessutom försämrar alkohol den sexuella förmågan och upplevelsen, dels för att vi blir mindre känsliga för den andres signaler, men också för att såväl den fysiska känseln som förmågan försämras.

Det är en paradox anser hon.

– Den som raggat upp någon under alkoholpåverkan borde kanske vänta med sex till de nyktrat till för att skapa bättre förutsättningar.

Hon anser att alkoholnormen är något som måste talas om mer.

– Vi behöver jobba mer normkritiskt med alkohol. Allt för få är medvetna om alkoholnormen och hur de själva bidrar till att upprätthålla den.

Mer från Accent