Nykterhet

Årsmöte och Alandh-kändis i Åsele

Häromdagen bjöds Pia Sjögren, känd från Tom Alandhs dokumentärfilmer, in till IOGT-NTO Åsele för att, över en sopplunch, berätta om vägen från hemlöshet och missbruk i Stockholm till arbete på Korpberget, körkort, bil och lägenhet. Hela hennes uppväxt i Stockholmsförorten Rågsved är präglad av missbruket och hon har sett sina bröder dö i förtid på grund av droger. Hennes starka berättelse berörde publiken och hon gav missbruket ett mänskligt ansikte. Bland annat berättade hon hur upplevelser från barndomen påverkat henne och hennes livsval – men också att beroende inte är något man kan skylla någon annan för. Att det inte finns några hopplösa fall är hon själv ett levande bevis på.

Barndomens trauman med alkohol och andra droger stod också på agendan på IOGT-NTO Åseles årsmöte den 20 februari. Temat var ”Vart femte barn…”, en kampanj som flera organisationer var involverade i för att belysa att vart femte barn i Sverige är påverkat av alkoholberoende i sin omgivning.

Årsmötesförhandlingarna sköttes av Egon Persson och styrelsen omvaldes i sin helhet med Gunnel Linné som ordförande. Ambitionen inför 2011 är att starta kamratstödsverksamhet och att utveckla Junis och UNF lokalt.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent