Nykterhet

IOGT-NTO stoppade antisemitisk föreläsning

IOGT-NTO i Växjö hade hyrt ut sin lokal till föreningen Wäxthuset. Men när de fick reda på att Wäxthuset arrangerat en föreläsning med antisemitiska Juri Lina satte de stopp för det hela.

När Curt Thapper på IOGT-NTO i Växjö i fredags fick veta att föreningen Wäxthuset, som tillfälligt hyrt in sig i IOGT-NTO:s lokaler, anlitat den antisemitiske Juri Lina för en föreläsning slog han larm. Visserligen skulle Lina inte prata om sin syn på förintelsen och ”den judiska konspiration som har förändrat samhället till det sämre”, utan om UFOn och dess påverkan på individen. Men bara vetskapen om vad han står för fick Thapper att se rött.

– Vi på IOGT-NTO står ju upp för alla människors lika värde. I det perspektivet kändes det fel att släppa in en man som förnekar förintelsen. Vi funderade också på vad som egentligen var syftet med hans föreläsning. När jag kollade med Wäxthuset fick jag vaga svar, det kändes som att de inte hade koll på vad föreläsningen gick ut på, säger Curt Thapper, som under lördagen samlade ihop arbetsutskottet för att diskutera huruvida man kunde utestänga Lina, trots mötesrätten och yttrandefriheten.

– Vi röstade och kom fram till att vi inte vill tillåta den här typen av åsikter i vårt hus. Om det var ett demokratiskt beslut eller inte finns det många åsikter om. Wäxthuset blev irriterade och kunde inte förstå vårt beslut, säger Thapper och berättar att man på styrelsemötet på onsdag kommer att ta upp den här frågan på ett principiellt plan.

– Vi kommer att skriva avtal med andra organisationer och föreläsare i framtiden för att förhindra att den här historien upprepar sig. Dessa åsikter ryms inte under IOGT-NTO:s tak. Personligen tycker jag att vi har tagit ett modigt beslut!

Tidningen Expo beskriver Jüri Lina som en ”välkänd antisemitisk föreläsare och författare som varit aktiv under många år”. Bland annat menar Lina att en hemlig grupp av judar styr världen och att judar låg bakom kommunismen.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent