Nykterhet

Jan Linde i nytt råd för folkhälsoarbete

janlinde_350pxStatens Folkhälsoinstitut inrättar ett råd för strategiskt folkhälsoarbete. En av ledamöterna är Jan Linde, ledamot i IOGT-NTOs förbundsstyrelse.

Samtidigt med rådet för strategiskt folkhälsoarbete inrättas också ett vetenskapligt råd. Folkhälsoinstitutet skriver i ett pressmeddelande att de båda råden blir ”viktiga för genomförandet av institutets uppdrag och för att betona vikten av att omsätta kunskap till praktisk nytta för folkhälsoarbete i kommuner, landsting och den ideella sektorn”.

– Råden består av personer med mycket kunskap och erfarenhet av folkhälsa. Rådens ledamöter kommer att kunna bidra med många olika perspektiv, säger Sarah Wamala, generaldirektör.

Jan Linde sitter i rådet i egenskap av ordförande i Svensk förening för folkhälsa och kommer främst att driva frågor som rör kopplingen mellan folkhälsa och folkrörelsernas arbete.

– Många ser bidragen till folkrörelserna och föreningslivet bara som en kostnad, säger Jan Linde. Men hur skulle en kommun klara sig utan alla föreningar? Och hur skulle folkhälsan se ut utan allt folkrörelsearbete som görs? Det här arbetet är oerhört värdefullt för välfärden.

Rådet kommer att fungera som ett slags strategiskt bollplank för generaldirektörrn och består av företrädare för myndigheter och ideell sektor.

– Jag tror att jag kom med för att jag har erfarenhet av både folkhälsoarbete och ideell sektor.

Pierre Andersson

Mer från Accent