Nykterhet

Politiker i Drogkamp

Teemu Sulin, Stig Henriksson och Helena Skagerberg tävlade för vänsterpartiet. De satsade stort och slutade på sista plats på minus tolv poäng.

När IOGT-NTO i Fagersta bjöd in sina lokala politiker för att mötas i Drogkampen blev det en svettig match för deltagarna. Frågorna var svåra och det vinnande laget slutade på två poäng.

– Det handlar inte om att ni ska kunna alla svar utan att vi på ett lättsamt sätt kan lyfta våra frågor, lugnade Anders Karlsson politikerna. Han är utvecklingskonsulent i Södermanlands-, Västmanlands- och Uppsalas distrikt och tjänstgjorde som frågeledare under kvällen.

Föreningen, som varje år anordnar en träff med de lokala politikerna, har för första gången valt att använda sig av spelet Drogkampen.

– Vi vill föra fram våra frågor och samtidigt höra var våra politiker står, säger Ulla-Britt Pettersson som är ledamot i styrelsen och en av eldsjälarna bakom arrangemanget.

Fyra lag deltog – Centernpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna. Varje lag bestod av tre tävlingslystna politiker.

Allmänheten hade bjudits in via en annons i tidningen. Trots det var det glesare på åskådarläktaren än på planen när tävlingen satt i gång.

Brännvinshistoria och tobaksprevention
Deltagarna fick börja med att berätta vad deras parti gjort på det alkoholpolitiska området under den senaste mandatperioden. Redan där gick det lite knackigt, trots att frågan inte ingick i själva spelet.

– Den frågan kan jag tyvärr inte svara på för vi var inte förberedda på den, säger Monika Andersson som är ordförande i Centerpartiet i Fagersta.

Efter att de andra partierna fått chansen att redovisa sitt engagemang var det dags att tävla.

Första frågeomgången handlade om brännvinshistoria, hur många ungdomar som avstår från alkohol i nionde klass och tobaksprevention.

Efter en snabb i hopräkning av poängen kunde Fagerstaföreningens ordförande Bo Axelsson konstatera att Centerpartiet gick upp i ledningen på minus ett poäng.

Svåra frågor
När första halvleken var avklarad och alla lag låg på minuspoäng konstaterade kommunstyrelsens ordförande vänsterpartisten Stig Henriksson att det var fruktansvärt svåra frågor.

Centerpartiet som haft en relativt stark start var positiva inför slutspurten när det serverades kaffe och macka i pausen.

– Det är så roligt att klura på frågorna och man lär sig en hel del, säger Elvy Paby som tävlade för Centern.

– Det är mycket som man har hört som finns långt där bak men som man inte kommer på, säger lagkamraten Monika Andersson.

Försiktig taktik
Moderaternas ordförande Jan Johansson var förvånad över hur lite han visste.

– Men det är spännande och aktuella frågor, säger han.

Andra halvleken påminde till stor del om den första. Svåra frågor, mycket snack och mest minuspoäng till lagen. Moderaterna som var försiktigast när det gällde att satsa poäng gick segrande ur striden som det enda laget med pluspoäng.

Joanna Wågström

Mer från Accent