Nykterhet

Saxenborg kan komma att säljas

”Det bästa vore att sälja medan stället fortfarande är på bestånd”, säger Åsa Hagman, förbundskassör i IOGT-NTO, angående kursgården Saxenborgs ekonomiska bekymmer. Foto: Mathias Lövström.

IOGT-NTO vill inte låna ut mer pengar till kursgården Saxenborg i Dalarna. Följden kan bli försäljning.

Kursgården Saxenborg har länge dragits med ekonomiska problem. I slutet av förra året ansökte man om nya lån från de två stora ägarna Ungdomens Nykterhetsförbund och IOGT-NTO. UNF beviljade lånet medan IOGT-NTO nekade.

– Av de rapporter vi får så har vi sett att det inte går så bra, och så har det ju varit i många år, säger Åsa Hagman, förbundskassör i IOGT-NTO. Innan Saxenborg kan visa en plan för hur kursgården ska bli lönsam är det inte aktuellt för oss att låna ut mer pengar.

Största ägaren vill satsa
UNF, den största enskilda ägaren i Saxenborg, vill däremot satsa på kursgården och tror att det går att vända trenden.

– Saxenborg är ganska unikt för oss, det är den enda fastighet vi äger, säger Jonas Lundquist, ledamot i UNF:s förbundsstyrelse. Förhoppningen är att vi ska kunna lägga mer kurser där framöver och jag hoppas att ekonomin ordnar upp sig.

Många ägare
Ägarbilden i Saxenborg är komplicerad. Flest andelar, omkring 9 procent, ägs av UNF. Näst största ägare är IOGT-NTO med 7 procent av andelarna. Resten ägs av privatpersoner, de allra flesta medlemmar som velat stödja kursgården. Framtiden för kursgården avhandlas på stämman i maj, men IOGT-NTO är inte främmande för en försäljning.

– I nuläget, utifrån de rapporter om läget som vi har sett, så vore det bästa att sälja medan stället fortfarande är på bestånd, särskilt om konkurs är alternativet, säger Åsa Hagman. Förbundsstyrelsen lutar sig mot den fastig­hetsstrategi vi har. Där står det tydligt att vi ska först och främst värna de fastigheter och kursgårdar som går bra och som fungerar på marknaden.

Några definitiva beslut är dock inte fattade av IOGT-NTO:s förbundsstyrelse i frågan.

Pierre Andersson

Saxenborgsvännerna kämpar vidare. Läs mer.

Mer från Accent