Nykterhet

Månadens medlem: Krister Lundgren

Namn: Krister Lundgren
Uppdrag: Distriktsordförande i Gävleborg
Ålder: 31 år

Varför är du medlem i IOGT-NTO?

– Jag blev medlem för fem år sedan, efter att ha varit på behandlingshem här i Hudiksvall. Jag valde att komma hit, eftersom jag behövde komma bort från min gamla miljö och mitt gamla liv. När jag blev drogfri ville jag starta ett kamratstöd och hittade en IOGT-NTO-förening i ett fint gammalt hus. Jag arbetade ideellt i drygt ett år och jobbade stenhårt med att påverka politiker och skapa nätverk för attbygga upp kamratstödet och föreningen. Jag deltog i flera utbildningar i IOGTNTO:s regi för att lära mig mer om det sociala arbetet. Idag är vi 300 medlemmar i föreningen.

Beskriv dig själv!

– Jag är målmedveten och framåt. Jag accepterar inte ett nej, utan har jag bestämt mig så ska det gå. Jag är positiv, ser möjligheterna och inte hindren. Hela mitt liv har varit fullt av hinder, nu är det dags att ta kommando över mitt liv. Jag har också lätt för att prata och få kontakt med människor. Med IOGT-NTO:s varumärke i ryggen går det ännu bättre!

Vilken är din drivkraft?

– Att utvecklas som människa. Jag vill göra något roligt och bra av mitt liv. Jag vill ha stimulans och ständiga utmaningar.

Vad har du lärt dig under resans gång?– Att jag måste acceptera det jag inte kan förändra. Jag har också lärt mig att handskas med människor och att formulera mig. Tidigare sa jag bara rakt ut vad jag tänkte och kunde be folk dra åt helvete. Det gör jag inte längre. Nu vet jag hur jag ska ta människor.

Ångrar du något i livet?

– Att jag har varit elak och skadat människor i min närhet skulle jag vilja ha ogjort. Men samtidigt har missbruket gjort mig till den jag är. Det låter kanske konstigt, men jag ångrar inte det jag gått igenom.

Har missbruket inneburit några fördelar?– Jag är inte lika naiv som många andra. Jag ser det andra inte ser ute på gatorna. Var droger säljs på stan till exempel. Det känns bra. Jag ser mig som en samhällsmedborgare som, genom mina tidigare erfarenheter, kan tillföra något. Tidigare tog jag. Nu ger jag tillbaka.

Hur ser din missbrukshistoria ut?

– Jag började använda droger som 12-åring och har tagit det mesta. En dag orkade jag inte mer, konsekvenserna av missbruket blev för stora. Min familj ville inte veta av mig, det blev för mycket för dem. Fortfarande är kontakten med familjen dålig, men den börjar sakta bli bättre.

Text: Maria Zaitzewsky
Foto: Henrik Peltonen

Mer från Accent