Missbruk

Cannabisturer lockar turister till Jamaica

På Jamaica anordnas utflykter där turister kan få prova olika sorters cannabis och besöka Bob Marleys hemstad.

Turister lockas av vinresor och whiskeyresor till tillverkningsländerna. Nu ger sig Jamaica in i konkurrensen med cannabisresor. Enligt The Guardian kan turister få följa med till odlingar och testa olika sorters marijuana.

En av turerna går genom den lilla staden Nine Mile, där raggaelegenden Bob Marley bodde. Män med dreadlocks eskorterar besökare till en odling bland Jamaicas grönskande berg. Här växer mörkgröna cannabisplantor.

– Den här är den ursprungliga Sinsemilla, Bob Marleys favorit. Och den här är Chocolate skunk. Den är speciellt framtagen för damerna, säger en odlare som kallas Breezy till The Guardians reporter.

Trots att Jamaica så starkt förknippas med drogen är landet i huvudsak strängt konservativt och religiöst. Många invånare är upprörda över landets Rasta-rykte.

Marijuana har en stark ställning på ön trots att det är förbjudet.

Den illegala marijuanan har minskat sedan 1970 på grund av ökad global konkurrens och USA:s krig mot droger. Trots det är Jamaica Karibiens ledande leverantör av cannabis till USA och turister behöver oftast inte gå längre än till hotellobbyn för att få hjälp att köpa drogen.

– Jag kan få tag i starkare saket hemma, men det är något speciellt att röka marijuana på Jamaica. Det här är den marijuana som inspirerade Bob Marley, säger en 26-årig turist som kallar sig Angie till The Guradian.

Mer från Accent