Mer än hälften positiva till alkoholfria flyg

En undersökning gjord av flygjämförelsesajten Skyscanner visar att 52 procent av resenärerna är positiva till alkoholfria flygningar.

– Vi gissade att det skulle finnas en efterfrågan, men att den var så stor blev vi väldigt förvånade över, säger Linda Edstrand, Skandinavienchef på Skyscanner till Accent.

En dryg tredjedel av de tillfrågade tycker fortfarande att alkohol ska få serveras ombord. För 13 procent spelade det ingen roll om det serveras alkohol eller inte.

– Barnfria flygningar har länge varit på tapeten, men flygningar utan alkohol har det hittills inte funnits något större engagemang för. Men enligt undersökningen verkar det finnas en efterfrågan på flygningar utan berusade personer eftersom att många upplever dessa som störande, säger Linda Edstrand.

Hon berättar att de, i undersökningen fick följande kommentar: ”Jag har jobbat ombord i många år och även flugit för utländska bolag utan alkohol. Det är en enorm skillnad och berusade personer kan i många fall innebära en direkt fara för flygsäkerheten.”

– Ett av de vanligaste klagomålen till flygpersonal gäller aggressivt eller störande beteende från alkoholpåverkade medresenärer, säger Karin Noble, medarbetare på Skyscanner som tidigare arbetat som kabinpersonal på ett internationellt flygbolag.

Tittar man närmare på de 52 procenten som vill införa alkoholfria flygningar visar undersökningen att närmare 70 procent av dessa tycker att fulla personer stör på resan och skulle välkomna alkoholfria flyg. De resterande 30 procenten flyger gärna på alkoholfria flyg för att de själva inte dricker alkohol.

Undersökningsresultatet får en ovetenskaplig bekräftelse genom Göteborgsposten som lade ut nyheten klockan 9 i morse. Strax före klockan 13 hade 3613 personer röstat. Av dem ansåg 64 procent att det var oviktigt att få alkohol serverat på flyget, 18 procent att det var sådär viktigt och 18 procent att det var mycket viktigt.

Eva Ekeroth

Mer från Accent