Lånet ledde till lagbrott

Anders reade ut alkoholen i sin bar för att kunna betala tillbaka så mycket som möjligt på sin skuld när han höll på att gå i konkurs.

Anders lånade över en miljon av ett bryggeri när han tog över en nattklubb och restaurang. Men affärerna gick dåligt och Anders förstod att han skulle gå i konkurs. För att minska skulden till bryggeriet gjorde han allt för att sälja så mycket alkohol som möjligt.

När Anders tog över en av de största restaurangerna och nattklubbarna i en stad i Sverige lånade han över en miljon kronor av ett bryggeri. Skulden skulle han betala tillbaka genom att sälja ett visst antal liter av bryggeriets produkter under ett antal år.

– Som krögare har man inget val. Bankerna lånar inte ut pengar så man måste låna av ett bryggeri. När det gäller bryggerilån är det mängden liter som jag säljer per år som avgör vilken rabatt jag kan få. Ju mer alkohol du köper av bryggeriet desto mer rabatt får du. Du blir beroende av bryggeriet, som en spratteldocka, säger han.

Men affärerna gick inte så bra som Anders hoppats. Efter ett år hade han bara sålt ungefär hälften av vad som avtalats.

– Bryggeriet stämmer av månad för månad hur man ligger till i förhållande till de avtalade målen, exempelvis kan man en månad ha sålt fyra procent av de 100 procent som är målet för året, säger Anders.

Bröt mot alkohollagen
När finanskrisen slog till gick affärerna dåligt och Anders insåg att han skulle gå i konkurs. Under de sista månaderna gjorde han allt för att få in pengar till firman. Även sådant som bryter mot alkohollagen.

– Jag sänkte priserna och tänkte att nu måste jag tjäna så mycket pengar som möjligt, nu har jag tre månader på mig att betala bryggeriet pengar.

Halva priset i baren
Anders annonserade om bartömning och halva priset i baren på Facebook trots att sådana erbjudanden inte är tillåtna. Han körde med fri entré till klockan tolv. Sista veckan satt han upp en stor banderoll på restaurangen med ett erbjudande om starköl för 25 kronor styck.

– Vi gjorde sådant hela tiden bara för att folk skulle komma in och dricka mer. Säljer jag mer öl går mer pengar till bryggeriet. Det är inte tillåtet att överservera alkohol men jag tänkte att jag kan högst få en varning eftersom jag ändå ska gå i konkurs.

”Utnyttjar krögare”
I några månader lyckades Anders vända minussiffrorna till plus. Men efter att en artist oväntat bröt sitt kontrakt med Anders gick det inte längre och han begärde bolaget i konkurs. Eftersom han gick i konkurs kunde han inte flytta över bryggeriavtalet till den nya ägaren som tog över krogen. Han själv står som låntagare och ska betala tillbaka pengarna till bryggeriet.

– Jag anser att de utnyttjar krögare. Jag tyckte själv att jag hade en bra relation med säljaren och att jag har promotat deras produkter. Nu svarar han inte ens när jag ringer. Jag visste inte vad jag gav mig in i, det vet jag nu och det kommer aldrig att hända igen. Det är en ful bransch.

Fotnot: Anders heter egentligen något annat.

Joanna Wågström

Mer från Accent