Nykterhet

Därför vill Skatteverket beskatta Veberydstiftelsen

När stiftelsen Veberyd bildades 2005, förklarade Verner Erikssons revisor att verksamheten skulle vara skattefri. I inkomstskattelagen är ett ändamål som kan ge skattefrihet ”att främja vård och uppfostran av barn”, och det är det som stiftelsen åberopar.

Men Skatteverket konstaterar att stiftelsens verksamhet inte är att främja vård och uppfostran av barn i skattelagens mening och har beslutat att stiftelsen ska betala skatt.

Stiftelsen överklagade först till länsrätten och förklarade bland annat att stipendierna inte bara är en utbetalning av pengar utan att det viktigaste är resan dit, ett kontinuerligt arbete under de fem år då eleverna avstår från alla droger. Man framhöll också att kontraktsskrivningen har ett utbildande syfte, och att kontrakten gör det lättare för föräldrar att diskutera med sina ungdomar.  

Men länsrätten gick på Skatteverkets linje och avslog överklagandet.

Stiftelsen har nu överklagat till Kammarrätten, och en dom väntas under våren.

I ett yttrande till Kammarrätten skriver Skatteverket att man inte tvivlar på stiftelsens goda uppsåt eller att ”löftet om en framtida belöning kan ha en positiv inverkan på ungdomars inställning till alkohol och droger” men att ”denna inverkan är alltför oprecis för att kunna jämföras med den kontinuerliga verksamhet som bedrivs aktivt till exempel inom en nykterhetsorganisations föreningsverksamhet.” 

Enligt Skatteverket uppfyller de utlovade stipendierna inte stiftelsens ändamål att främja vård och uppfostran. Stiftelsen har inte visat hur pengarna, när de väl utbetalas, kommer att användas till just nykterhetsfrämjande verksamhet. 

Peter Kindlund arbetar med en översyn av reglerna för inkomstbeskattning av stiftelser och ideella organisationer. Ett förslag om ”ett modernt och ändamålsenligt system för beskattningen med enkla och likformiga regler” ska redovisas senast den 30 juni i år.

– Uppdraget är att modernisera reglerna, förklarar Peter Kindlund. En del av dem är från 1940-talet och svåra att tolka idag.

Däremot ingår det inte i uppdraget att föreslå någon generell skattelättnad.

– Förslaget ska vara finansiellt neutralt, säger Peter Kindlund. Men det är klart att det kan bli så att vi föreslår lättnader i något avseende.

Peter Kindlund känner till Verner Erikssons ansträngningar för att slippa skatt för Veberydstiftelsen, men han vet ännu inte vad utredningen kan betyda i det enskilda fallet.

– Jag vet inte varför den stiftelsen inte fått skattebefrielse, säger han. 

En uppgift för utredningen är just att se över det gamla begreppet ”vård och uppfostran av barn”.

– Men det är svårt att göra ändringar som politikerna accepterar. Alla är för en modernisering, men ingen vill ha ändringar som påverkar stiftelser eller organisationer  där de själva är engagerade. 

Eva Åhlström

Mer från Accent