Göteborg

Krogpastorn: ”Det blir ofta väldigt bra samtal”

Krogpastorn Martin Klemetz erbjuder samtal under dygnets mörka timmar.

Martin Klemetz är pastor på Betlehemskyrkan i Göteborg och har under de senaste fem åren haft titeln ”krogpastor”. 

– Krogen är en speciell plats där kyrkan ofta inte är närvarande. Det är en miljö som är väldigt öppen för socialisering och samtal. Jag rör mig mellan Avenyns uteställen någon eller några nätter per vecka och låter människor ta kontakt med mig, säger han.

Han upplever att människor ofta är väldigt nyfikna på varför han gör det och gärna ställer frågor om vad han som pastor tycker i olika frågor.

”När jag började arbeta som krogpastor blev jag glad över att det var en så öppen och välkomnande attityd på krogen.”

Martin Klemetz

– Det blir ofta väldigt bra samtal, och jag är inte där för att döma någon. När jag började arbeta som krogpastor blev jag glad över att det var en så öppen och välkomnande attityd på krogen, och att många är öppna för och vill tala om existentiella och filosofiska frågor. Jag är ingen retoriker som vill påvisa något, utan vill bara möta människor i medmänsklighet.

Det har också hänt att han mött människor som ifrågasatt hans närvaro på krogen. 

– Ofta har ilskan vänt och de har till sist tackat för att jag har tagit mig tid att prata, säger han.

Han har också mött många som känner sig svikna av samhällets institutioner, dit de räknar kyrkan.

– Mitt arbete är att bemöta fördomar. Det finns föreställningar om att man måste vara på ett visst sätt om man är troende, och att kyrkan är ganska konservativ.

Foto: Johanna Andersson

Martin Klemetz säger att han inte har någon agenda för krogkvällarna.

– Att vara pastor är främst att vara medmänniska. Det blir såklart väldigt olika samtal beroende på individ och vilka frågor de tar upp.

Martin Klemetz benämner sig själv nykterist även om han inte avgivit något nykterhetslöfte och ibland dricker en öl eller ett glas vin.

– Jag har inget problem med att andra dricker omkring mig, men jag ser såklart många som har problem med att de dricker för mycket. Sedan ser jag många som dricker alkoholfritt. Det är bra att det finns flera alternativ så att ingen behöver känna sig utesluten från ett socialt rum för att de inte dricker alkohol. Puben är en väldigt fin mötesplats för många, säger han.

 ”Det är viktigt att människor känner att de får möjlighet att tala med någon som tar sig tid för dem.”

Martin Klemetz

Han upplever att många uppskattar att samtala med någon som har tystnadsplikt och är villig att lyssna under en längre stund.

– Det är viktigt att människor känner att de får möjlighet att tala med någon som tar sig tid för dem. Sedan är det oftast nya personer jag talar med varje gång jag är ute.

Mer från Accent