WFAD: Unga röker medicinsk marijuana i USA

David G Evans förvaltningschef för koalitionen drogfria skolor i USA berättade om spridningen och problemen med medicinsk marijuana i USA på World Forum Against Drugs. Foto: Joanna Wågström

Rökning av så kallad medicinsk marijuana sprider sig till allt fler stater i USA. Men det är inte de gamla och sjuka som får drogen rekommenderad av läkare. Det är unga och i många fall friska personer som får ta del av behandlingen.

– En ung person som skadar sig på fotbollsträningen kan gå till en läkare och få marijuana rekommenderat. Sedan får han antingen odla själv eller hämta ut hos en dispensär. Personen kan få tillgång till drogen i över ett års tid, sade David G Evans, förvaltningschef för koalitionen drogfria skolor i USA, under ett seminarium på konferensen World Forum Against Drugs i Stockholm.

Användandet av medicinsk marijuana har röstats fram av invånarna i staterna i USA. Lobbyn är stark, berättar David G Evans. Med stora budgetar och annonskampanjer säljer de in budskapet att marijuanan ska ges till svårt sjuka människor med svåra smärtor men verkligheten ser annorlunda ut.

Över hälften av de personer som har fått en rekommendation är under 30 år och 72 procent är under 40 år. Endast två procent av dem som fått marijuanabehandling har allvarliga sjukdomar som cancer eller aids.

– Sanningen är att den medicinska marijuanan används för nöjesrökning, säger David G Evans.

Läkarna ger endast rekommendationer, de skriver inte recept. En rekommendation är ett skrivet papper där det står att personen har rätt att inneha marijuana. I vissa fall kan det finnas en gräns för hur många plantor personen får odla hemma. Rekommendationen används för att hämta ut marijuana hos en dispensär och kan visas upp för polisen.

– Det finns ingen kontroll över vilka mängder marijuana de här personerna röker, säger David G Evans.

Att röka marijuana har inte blivit godkänt som medicin av USA:s Food and drug administration, FDA, som kontrollerar och godkänner medicinska preparat.

– Marijuana som medicin är en katastrof, sade Bertha Madras som är professor vid Harvard University i USA. Marijuana är inte en ren produkt den innehåller kemikalier liknande de i tobak. Det finns inte heller studier som ger belägg för dess medicinska effekter.

Men trots att FDA inte godkänt marijuana och Barack Obama är kritisk till fenomenet har han, precis som sin föregångare Bush, uttalat att dispensärer inte ska ställas inför rätta. Vilket ledde till en ökning av antalet dispensärer i staterna, enligt David G Evans.

USA:s nya drogtsar Gil Kerlikowske intygade när han besökte WFAD att USA federalt kommer att avvisa legalisering av marijuana i landet. Men hur de ska hantera ett eventuellt ja när Kalifornien snart röstar om legalisering av marijuana kunde han inte svara på.

Joanna Wågström

Mer från Accent