Visa och Mastercard stoppar inte betalningar för nätdroger

På flera hemsidor som säljer nätdroger och cannabisfrön för hemodling kan man betala med vanliga kontokort. Trots att Visa och Mastercard i höstas stoppade all betalning till Wikileaks tänker de inte stoppa den här handeln.

En allt större del av narkotikahandeln sker på internet. Många av de hemsidor som säljer droger ser till att de håller sig på rätt sida om lagen genom att endast sälja droger som inte har narkotikaklassats eller cannabisfrön för hemodling.

Rikskriminalpolisen beräknar att det finns ett drygt tiotal sådana hemsidor som drivs från Sverige. Dessutom finns det utländska hemsidor som är översatta till svenska och riktar sig till den svenska marknaden. Det har gjort att det inte minst för ungdomar är genom internet de får tillgång till och kommer i kontakt med droger.

På ett flertal av dessa kan man enkelt och smidigt betala med vanliga konto- och kreditkort och få varorna hemskickade i anonyma paket. Varken Visa eller Mastercard vill dock kommentera de aktuella hemsidorna.

– Vi övervakar hög-riskhandlare rutinmässigt och utvärderar deras verksamhet så fort något olämpligt kommer till vår kännedom. Vi har ett dedikerat team som har som enda uppgift att sortera bort den här typen av handlare, säger Bernhard Mors ansvarig för kommunikationsfrågor MasterCard Europa.

Även Visa Europa uppger att de gör sitt bästa för att ha koll på sina kunder. Deras pressavdelning i London svarar i ett mail: ”När vi blir blir medvetna om att varor eller tjänster som betalats med ett Visakort kan vara olagliga eller inte stämmer överens med våra regler undersöker vi det närmare och ibland går vi också vidare.”

Visa uppger också att de har ett nära samarbete med myndigheterna och i höstas lämnade de ut information till Interpol i samband mot ett stort tillslag i ett 40-tal länder mot hemsidor som sålde förfalskade eller illegala mediciner.

Det svåra för polisen är dock att de här hemsidorna befinner sig i en laglig gråzon. Så fort en drog blir narkotikaklassad tas den bort från hemsidan och även om det är olagligt att odla marijuanaplantor är inte fröna olagliga. Trots att de säljs tillsammans med odlingsanvisningar.

– Det skulle möjligtvis kunna vara är förberedelse till narkotikabrott. Men då krävs det förmodligen att de inte bara säljer frön, utan också fläktar, lampor och andra tillbehör. Däremot är det så klart oetiskt och omoraliskt, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör på Rikskriminalpolisen.

Carl-Magnus Höglund

Mer från Accent