Vinklubbar

Vinklubbens ägare jagas: 40 miljoner saknas

Vinklubbens ägare Mark Majzner är skyldig svenska staten nära 40 miljoner kronor i obetalda alkoholskatter med mera, betydligt mer än vad som tidigare framkommit. Han jagas nu av Skatteverket och Kronofogden.

Australiensaren utnyttjade i flera år den lucka som uppstått sedan privatimport av alkohol och hemkörning med oberoende transportör blev tillåten efter ett EU-beslut.

Hans vinklubbar under företaget Antipodes Premium Wines AB, (ex Australian Wine Club), hjälpte tiotusentals svenskar att beställa hem vin från andra EU-länder. Majzners företag tog på sig att sköta inbetalningen av svensk alkoholskatt. Men redan 2009 började företagets obetalda skatter dyka upp hos kronofogden, visar en granskning som Dagens Nyheter gjort.

Nyligen framkom att Antipodes Premium Wines har begärts i konkurs efter obetalda skatter på över 900 000 kronor för obetalda punktskatter och arbetsgivareavgifter. Men nu visar det sig att även moderbolaget, som är Malta-registrerat, har skulder för obetalda alkoholskatter, moms och arbetsgivareavgifter på 38 263 449 kronor.

Totalt alltså nära 40 miljoner kronor som Skatteverket nu jagar.

– Med tanke på att det är en så stor skuld får vi titta på bolaget igen och göra en ny utredning. Vi överväger att överräcka en handräckningsansökan till Malta för att utröna om det där finns några tillgångar, säger Margareta Lööf på Kronofogdens utlandsenhet till DN.

Mark Majzner, 46 år, sålde i höstas svenska bolaget och kundregistret till Vintjänsten och lämnade Sverige. Han är fortfarande registrerad som vid för maltesiska bolaget, men finns enligt uppgift i Perth i Australien. Vintjänsten, nu ett av de största nätvinföretagen i Sverige, understryker att man ”är mycket noga med” att betala alkoholskatt för sina kunders beställningar.

Australiensaren tjänade miljoner på sin alkoholförmedling i Sverige. Han var stöddig, utlovade kunder ”flaska på köpet”, skrev debattartiklar för fri vinhandel, och drev en aggressiv kamp mot nykterhetsrörelsen och Systembolaget. Den senare anmälde han till Konkurrensverket för missbruk av dominerande ställning, vilket dock lades ner.

Hans ilska blev inte mindre när IOGT-NTO polisanmälde hans företag och flera andra vinklubbar för att bedriva olaglig alkoholförsäljning. Man vet att alkohol och tobak kan omsätta stora belopp och vara lukrativ branscher om de inte regleras ordentligt.

Sara Heine, verksamhetschef på IOGT-NTO, om de försvunna skattemiljonerna:

– Jag är inte så överraskad, även om vi inte visste att det rörde så stora belopp. Vi misstänkte att flera vinklubbar inte redovisade allt för att få det gå runt och vände oss därför först till ekobrottsmyndigheten. Men man avskrev misstankar om ekonomiska brott – vilket förvånade oss – och överlämnade anmälan vidare till Cityåklagaren, säger hon till Drugnews.

Och där utreds fortfarande anmälan vidare.

Mer från Accent