Antipodes Premium Wines anser att Systembolaget försöker tvinga bort lagliga vinklubbar från marknaden för att bli av med konkurrenter. Därför anmäler de idag Systembolaget till Konkurrensverket. ”Dimridåer”, hävdar Systembolaget.
I ett pressmeddelande och en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Mark Majzner, vd för Antipodes Premium Wines, att Systembolagets agerande i samband med IOGT-NTO:s polisanmälan av hans och nio andra distanshandelsföretag, strider mot konkurrenslagen.
− Systembolaget missbrukar sin dominerande ställning på marknaden och försöker tvinga bort lagliga konkurrenter med hårdföra metoder, säger Mark Majzner till Accent. Därför anmäler vi dem till Konkurrensverket.
Antipodes hävdar att Systembolaget samverkat med IOGT-NTO när det gäller den polisanmälan som IOGT-NTO lämnade in den november. Mark Majzner menar att motivet till detta samarbete var att Systembolaget har långt framskridna planer på att starta egen näthandel och att de vill ha marknaden för sig själva.
− Genom att gå i säng med Systembolaget riskerar IOGT-NTO att bidra till att stjälpa monopolet och därmed skada folkhälsan, säger Mark Majzner.
Systembolagets presschef Lennart Agén menar att Mark Majzner och Antipodes ägnar sig åt att lägga ut dimridåer.
– Systembolagets roll är att ha ensamrätt på försäljningen av alkohol till privatpersoner. Det här handlar om att skjuta fokus från hans eget företags verksamhet som många bedömer är olaglig. Och att Systembolaget skulle ligga bakom IOGT-NTO:s polisanmälan är befängt, det är nykterhetsrörelsen som jobbat fram och skrivit den.
Enligt Lennart Agén kommer Systembolaget att bemöta Majzners debattartikel i morgondagens Svenska Dagbladet.
Sara Heine, chef för IOGT-NTO:s verksamhetsenhet, förnekar också hon att Systembolaget ligger bakom anmälan mot Antipodes och nio andra distanshandelsföretag.
− Systembolaget har inget med vår anmälan att göra. Vi kontaktade dem för att få del av deras omvärldsbevakning i frågan, inte tvärtom. Och att säga att vi går i Systembolagets ledband är bara ett försök att flytta fokus från frågan. Vi är mycket kritiska mot planerna på hemleverans av alkohol, det blir bara ytterligare en kanal som ökar tillgänglighet och konsumtion.
Att IOGT-NTO använt sig av samma advokatkontor som Systembolaget anlitat i tidigare EU-processer beror enligt Sara Heine på att få jurister har detta som specialitet.
– Vi har använt dem vid ett par tillfällen, det finns ju inte så många som kan dessa frågor.
Sara Heine säger att IOGT-NTO redan 2008 varnade för att kommersiella aktörer skulle ta sig in på marknaden.
− Nu blir de bara fler och fler. Regeringen gör inget och tillsynsmyndigheten, Statens folkhälsoinstitut, anser att verksamheten är olaglig och därmed faller utanför deras uppdrag. Därför vill vi ha ärendet rättsligt prövat.
I skrivande stund har ännu ingen anmälan lämnats till Konkurrensverket enligt myndighetens presstalesman Jimmy Dominius.
Eva Ekeroth och Pierre Andersson