Narkotika

”Vi måste engagera oss i narkotikapolitiken”

Spaning, bildning och opinionsbildning är den plattform som nybildade Narkotikapolitiskt centrum ska vila på. Nykterhetsrörelsen måste rusta sig för debatten, säger Peter Moilanen.

Hallå Peter Moilanen, tidigare generalsekreterare i IOGT-NTO, som just börjat arbeta som chef för Narkotikapolitiskt center i Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhets, NBV, regi.

Vad kommer du att jobba med? 
–Vi måste samordna oss mer gällande narkotikapolitiken, för att motverka alla de liberaliserings- och legaliseringstendenser som dyker upp i debatten i Sverige. Mitt arbete är att bygga upp ett narkotikapolitiskt centrum för spaning, bildning och opinionsbildning som bygger vidare på det arbete som min företrädare gjort de senaste två åren under begreppet Prevent, don’t promote.

– Vi måste få folk att engagera sig och öka kunskapen kring narkotikapolitik. Jag kan förstås inte göra allt själv, men jag fungerar som den som samordnar verksamheten och som en slags talesperson. När vi ser en debatt i exempelvis en dagstidning så är det mitt jobb att se till att vi svarar på den. Många goda krafter måste komma med i detta, så vi söker organisationer som kan gå in med ekonomiska resurser eller arbetstid.

Vad tänker du om uppdraget? 
– Jag ser fram emot det med entusiasm. Många svenskar stödjer den narkotikapolitik som redan finns i Sverige, och ser man endast till en ögonblicksbild så ser det relativt bra ut. Men det som ser mindre bra ut är bland annat den höga dödligheten, så det finns en del utmaningar.

Hur menar du? 
– Vi har varit förnöjda, så få personer kan argumenten för en restriktiv narkotikapolitik idag och få kan förklara hur saker hänger ihop. Därför måste vi ha en aktiv diskussion, för att täcka den kunskapsluckan. Det finns exempelvis kändisar och ledarskribenter som är pålästa på sitt håll och kanske argumenterar för att liberalisera och legalisera narkotika. Är svenska befolkningen eller nykterhetsrörelsen rustade för det? Vi måste med enad kraft säga nej. Där har vi utmaningen – hur får vi många med oss?

Vad kommer att hända framöver? 
– Just nu lägger jag pussel och träffar aktörer i branschen, för att bygga en organisation från det lilla. Jag ser framför mig att vi ska kunna ha en ökad analys så småningom genom vårt nätverk av personer, där vi analyserar narkotikadödligheten exempelvis. Vad beror det på att den ökar? Varför är det så? Hur ser det ut i Colorado, USA?

– Om vi bryter ner verksamhetsområdena, tänker jag spaning, bildning, opinionsbildning. Så här: Vi måste samordna spaningen, exempelvis när vi tar till oss rapporter, och ha någon slags omvärldsanalys utifrån dem.
– Bildning – vi måste utbilda oss själva inom nykterhetsrörelsen i vid bemärkelse, men också ha några spjutspetsar, samt prata med politiker och till exempel på skolor.
– Opinionsbildning – vi ska vara en röst som hörs som motvikt i debatten, vilket bland annat är mitt jobb, men vi är också många narkotikarestriktiva krafter som kommer kunna göra det. Vi behöver många som kan prata om de här frågorna, så att vi kan avslöja myter och farorna med bland annat cannabis.

Mer från Accent