Miljonlotteriet

“Vi jobbar jättemycket med vårt spelansvar”

8 frågor till Ludwig Alholt, vd för Miljonlotteriet, som lanserar den nya 3D-lotten Highfive.

Ludwig Alholt.Är det här världens första 3D-lott?

– Ja, det är världens första lott som man kan vika ihop och göra en form av. Den är faktiskt ett litet tekniskt underverk. Orsaken till att den är så avancerad är att det inte finns en enda rak linje eftersom man ska kunna vika ihop den som en pyramid. Även trycket under skrapet är printat på snedden, och det är superavancerat att göra en sådan produktion.

Varför en lott i form av en 3D-pyramid?

– Vi har en ambition att utveckla marknaden, hitta nya koncept och idéer. Det handlar om nytänkande – vi jobbar mycket med det på Miljonlotteriet.

Man bygger ihop lotterna själv, och måste sedan plocka isär dem igen för att kunna skrapa lotterna – tror du att alla kommer att bygga ihop lotterna till en pyramid?

– Nej, det tror jag inte. Men ska man ge bort den är det jätteroligt, man kan exempelvis hänga den i en blomma. Folk blir engagerade och intresserade av att göra saker runt lotten för att den har en rolig form.

Hur mycket per lott går till IOGT-NTO?

– Allt överskott av försäljningen av lotter går oavkortat till IOGT-NTO-rörelsen, och överskottet ligger på ungefär 25 procent. Den exakta siffran skiftar lite från år till år och från lotteri till lotteri, så det går inte att säga exakt.

Hur mycket per lott går tillbaka till spelarna?

– 47,3 procent. Lotterilagen säger att man måste betala ut mellan 35 och 50 procent till spelarna, så 47,3 procent är en bra vinståterbetalning. Som jämförelse betalar Postkodlotteriet tillbaka 40 procent.

Vart tar resten av pengarna vägen?

– De går till personalkostnader, marknadsföring och ombuden som säljer lotterna.

Hur ser ni på spelberoende?

– Vi jobbar jättemycket med vårt spelansvar, bland annat med ett program som heter Playscan. Där du kan registrera dig och så håller programmet koll på ditt spelande och du får rekommendationer från programmet på hur du ska agera. Dessutom har vi alla möjligheter till avstängning så att du kan stoppa ditt spelande hos oss, och sedan två år tillbaka har vi en artonårsgräns på allt spelande. Jag jobbar själv mycket med den här frågan, jag är vice ordförande i Spelbranschens Etiska Råd.

Finns det inte en konflikt i att jobba ”för en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv” samtidigt som ni kan bidra till osunt spelande?

– Det finns en konflikt, men även en jättemöjlighet för IOGT-NTO och Miljonlotteriet att visa vägen för hur man kan tillåta och sälja spel på ett ansvarsfullt sätt. Vi är bättre lämpade än någon annan att ta oss an spelberoendefrågan, och det här är en jättebra möjlighet för oss att vara med och påverka den utveckling som spel tar i samhället. Spelansvarsfrågan är central för Miljonlotteriet och finns där i allt vi gör.

Mer från Accent