Legalisering

Vetenskapens Värld tar upp cannabislegalisering

SVT:s program Vetenskapens Värld tar i kväll upp cannabisfrågan. I programmet intervjuas både företrädare för fortsatt förbud – och de som vill legalisera.

Går det att jämföra alkohol och cannabis? Vilken drog är i så fall farligast? Det är ett par av frågorna som SVT:s Vetenskapens Värld försöker ge svar på i kvällens program. I en artikel som SVT publicerat inför programmet menar Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, att det är svårt att jämföra.

– Självklart skördar alkoholen fler offer, men det har att göra med användningsfrekvensen, många fler människor använder alkohol. Sedan har man även forskat mycket mer på alkohol i det här avseendet, säger Fred Nyberg till SVT.

Fred Nyberg är motståndare till legalisering av cannabis. Den synen delar inte kriminologen Henrik Tham, som också intervjuas i kvällen program:

– Den svenska debatten är fördummad. Vi borde lämna den moralistiska hållningen och istället fråga oss hur vi kan minimera kostnaderna. Människor har rätt att göra vad de vill med sina kroppar. Vi tillåter ju tobak och alkohol, säger Henrik Tham till SVT.

Reportaget om cannabis sänds i Vetenskapens Värld på måndag 31 mars kl 20.00 i SVT2.

Läs mer här.

Mer från Accent