USA

Varannan störd av cannabisrök

Drygt hälften av alla amerikaner tycker att lukten av cannabis har blivit ett problem. Det visar en ny undersökning. 

Trots att majoriteten av befolkningen i USA och Kanada stödjer legalisering av cannabis, är många trötta på att känna den distinkta lukten sticka i näsan.

Hälften av amerikanerna tycker att lukten har blivit ett problem, och en fjärdedel uppger att de uppriktigt hatar stanken av cannabis när de rör sig på gatorna. Det visar en undersökning som genomförts under våren av PSB Research Civilized , Burson Cohn & Wolfe och BuzzFeed News.

Kanadensarna avskyr till och med lukten ännu mer än grannarna i söder. Landet legaliserade cannabis på nationell nivå förra hösten, och där visar undersökningen att tre av fem personer anser att cannabislukt på allmän plats är ett problem. Hälften säger sig ogilla – eller till och med hata – lukten.

Men trots det är majoriteten av USA:s befolkning – 84 procent – för en legalisering av cannabis av medicinska skäl, eller som avkoppling. Tio amerikanska stater har hittills legaliserat drogen och 27 procent av befolkningen uppger att de själva röker cannabis.

Även många av cannabiskonsumenterna i USA uppger att lukten är ett problem; men bara tio procent av dem säger att det är ett stort problem. Siffran kan jämföras med icke-konsumenterna, varav 27 procent säger att cannabis-lukt på gatorna är ett stort problem.

Vuxna över 55 år och personer som lutar åt det konservativa hållet politiskt, tenderade att ogilla lukten mer än unga vuxna och liberala personer.

Undersökningen genomfördes online under mars månad med 1 000 amerikaner och 602 kanadensare.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer