Vänstern vill göra det lagligt att bruka narkotika

Sedan 1988 har det varit olagligt att bruka narkotika i Sverige. Från början när lagen infördes kunde du bara dömas till böter men för att polisen ska kunna använda tvångsåtgärder som urinprov krävs det att brottet kan ge fängelse varpå lagen ändrades. Att ha narkotika i kroppen klassas som ringa narkotikabrott. Fängelsestraffet utdöms aldrig för enbart ett ringa narkotikabrott.

Ska det vara kriminellt att bruka narkotika?

Beatrice Ask. Foto: Pawel Flato

För – Justitieminister Beatrice Ask (M)
– Sverige har klarat sig hyfsat bra på narkotikaområdet och jag är rätt säker på att det beror på att lagstiftningen är tydlig. Drogtester är ett sätt att tidigt upptäcka missbruk. Skulle det inte vara olagligt att bruka narkotika skulle polisen inte ha rätt att drogtesta någon.

Det som behöver förbättras är polisens samarbete med kommunerna så att testerna leder vidare till vård.

Att det är olagligt att bruka narkotika tror inte jag skrämmer bort missbrukare från att söka vård. Som det ser ut i dag har vi fler som vill ha vård än vad det finns platser.

Släpper man på att det är olagligt kommer antagligen fler att testa och fler hamna i missbruk.

Alice Åström.

Emot – Vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström
– Vi tycker inte att man ska kunna dömas till böter eller fängelse för att man har droger i kroppen. Att vara missbrukare är ett socialt problem. Du ska inte ses som kriminell bara för att du är sjuk.

Polisen tar i allt högre grad drogtester på kända missbrukare för att frisera sin statistik. Pratar man med missbrukare hör det inte till ovanligheten att de kan bli tvingade att lämna drogtester fast de i princip är på väg till ett möte på socialtjänsten för att diskutera att de vill ha vård.

Polisens uppgift är att ta langare och distributörer. Missbrukaren är de sociala myndigheternas ansvar.

Men det är viktigt att säga att det bara är bruket som vi vill avkriminalisera. Det ska även i fortsättningen vara olagligt att inneha och sälja narkotika.

Joanna Wågström

Läs hela debatten om narkotikapolitik mellan Beatrice Ask, Alice Åström, Björn Fries med flera på Aftonbladets debattsida.

Mer från Accent