Utredaren vill ha gårdsförsäljning av sprit

Lotty Nordling, som just nu utreder om det är möjligt att införa gårdsförsäljning av egenproducerad alkohol vid svenska gårdar, kommer inte bara föreslå att gårdarna ska få sälja öl och vin – de ska även få sälja sprit. Det här skriver Dagens Nyheter i dag.

Utredarens uppdrag är att se om gårdsförsäljning går att införa utan att hota det undantag som det svenska Systembolaget och dess monopol utgör inom EU och utan att skada folkhälsan.

Enligt Dagens Nyheter har Lotty Nordling kommit fram till att man kan undvika kritik från EU om diskriminering genom att den privata gårdsförsäljningen av alkohol också omfattar produkter inom samma område som kommer från andra länder.

De privata tillstånden för alkoholförsäljning ska alltså vidgas så att svenska sprittillverkare ”vid studiebesök eller andra arrangemang” också tillåts sälja annan utländsk sprit, vingårdar får sälja utländska viner och öltillverkare ska få sälja utländska ölsorter.

Dagens Nyheter har läst kapitlet om vilka regler som ska gälla. De avslöjar följande:

  • Alkoholdryckerna får inte ingå i Systembolagets ordinarie sortiment.
  • Försäljningen till varje person vid varje tillfälle får högst vara en liter sprit, tre liter vin och fem liter starköl.
  • Den sammanlagda gårdsförsäljningen per år får inte överstiga 10 000 liter tappade alkoholdrycker.

Förslaget har redan nu fått kritik och skapar en spricka inom Alliansen.

– Förslaget här öppnar för en omfattande privat försäljning av alkoholdrycker. Det skulle innebära att starka ekonomiska krafter kommer i gång, säger Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton som sitter i partistyrelsen, till tidningen. Han anser att förslaget hotar det svenska monopolet.

Även Kristdemokraterna kritiserar förslaget.

– Det här skulle kunna luckra upp Systembolagets monopol. Det är ett förslag som jag inte kan acceptera, säger Anders Sällström, ekonomisk-politisk talesman och en av KD:s ledande personer i riksdagen till Dagens Nyheter.

Joanna Wågström

Mer från Accent