Utredaren: Ja till gårdsförsäljning

Regeringens utredare Lotty Nordling vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Fotograf: Ivica Prgomet

Gårdsförsäljning av vin och öl kan snart bli verklighet i Sverige. Regeringens utredare Lotty Nordling kommer att lägga det som förslag till Riksdagen, enligt ett uttalande i tidningen Riksdag och Departement.

– Vi kommer med ett förslag där vi säger ja till gårdsförsäljning. Exakt hur det ser ut kan jag inte gå in på ännu, säger hon till tidningen.

Frågan om gårdsförsäljning av lokalproducerad alkohol har utretts en gång tidigare. Regeringens utredare kom då fram till att gårdsförsäljning inte går att förena med Systembolagets detaljhandelsmonopol enligt EU-rätten. Men enligt Lotty Nordling är det möjligt.

– Folk utgår felaktigt från att det inte går att förena gårdsförsäljning med det svenska alkoholmonopolet, säger hon till tidningen Riksdag och Departement.

Till Accent säger hon att hennes ambition är att lägga ett förslag om att tillåta gårdsförsäljning men att ingenting är klart.

– Jag kan bekräfta att det är min ambition men ingenting är klart förrän det är klart. Förslaget lämnas över vid årsskiftet, då får ni se hur det ser ut.

Maria Larsson, barn- och äldreminister som är ansvarig för alkoholfrågor vill inte kommentera Lotty Nordlings förhandsbesked.

– Det är ganska ovanligt att en utredare är ute och pratar innan utredningen är klar. Jag har inte sett något förslag ännu så jag vill inte kommentera det, säger hon och förklarar att regeringen är överens om att införa gårdsförsäljning om det inte hotar Systembolagets monopol.

Att Sverige får ha ett Systembolag, som är ett hinder för den fria konkurrensen inom EU, är ett undantag. Om lokala alkoholtillverkare får sälja sina produkter utanför Systembolaget kan EU komma att ifrågasätta Sveriges monopol, vilket i förlängningen kan hota Systembolaget.

– Jag tror inte att franska och italienska vinbönder kommer att acceptera att svenska producenter får sälja sina produkter utanför Systembolaget medan det inte är tillåtet för dem, säger Anna Carlstedt som är ordförande för IOGT-NTO. Det ska bli intressant att se vad EU säger om det här.

Det finska exemplet, där man i dag kombinerar sitt alkoholmonopol med gårdsförsäljning av vin, har blivit ifrågasatt av ledamöter inom EU-kommissionen.

– Antagligen kommer man att chansa och införa gårdsförsäljning men det höga priset att vi förlorar Systembolaget.

Hela vitsen med Systembolaget är ju också att hålla privata vinstintressen borta, säger Anna Carlstedt.

Hur Sverige ska förena monopolet med gårdsförsäljning utan att strida mot EU-rätten vill Lotty Nordling inte gå in på i dagsläget.

Joanna Wågström

Mer från Accent