Näthandel

Utökad näthandel med alkohol oroar IOGT-NTO

Onlinevinförsäljaren Bubblig expanderar sitt leveransområde. IOGT-NTO ser allvarligt på utvecklingen.

Företaget Bubblig skapade rubriker i slutet av förra året när de gick ut med att de börjat leverera vin till Malmöbor på kvällar och helger. Företaget expanderar nu sin verksamhet till fler orter i södra Skåne. Det är en utveckling som oroar IOGT–NTO. Regeringens arbete med frågan går för långsamt fram menar förbundsordförande Johnny Mostacero.

– Nya aktörer ligger steget före regeringen när det kommer till att hitta kryphål i lagen och utmana alkoholmonopolet, säger han i ett pressmeddelande.

Verksamheten befinner sig i en gråzon av alkohollagstiftningen och flera tidigare försök att lagföra liknande företag har lett till friande dommar.

– Folkhälsominister Gabriel Wikström lovade under hösten 2015 att det skulle finnas en lagstiftning på plats redan 2017. Det enda vi sett hittills är en tunn promemoria som inte tar hänsyn till frågan om främjandeförbud. Det vill säga att man duckar för den typ av marknadsföring som oseriösa aktörer använder sig av, säger Johnny Mostacero.

Även Nätvinhandlarnas branschorganisation anser att Bubbligs verksamhet strider mot lagen och har gjort en polisanmälan. Åklagaren har dock beslutat lägga ner ärendet. 

– Vi anser att det är synd att frågan inte blir utredd i grunden, säger Ole Nielsen, ordförande i Nätvinhandlarnas branschorganisation.

Du kan lära dig mer om onlinehandel med alkohol i det tionde avsnittet av Accentpodden.

Mer från Accent