Utbudet av alkoholfritt allt bättre

 Den som inte vill dricka alkohol får inte vara kräsen, skriver Sydsvenskan idag. Samtidigt finns tecken på att en ändring är på väg.

För de flesta restaurangbesökare är alkoholfritt synonymt med mineralvatten eller läsk. Många tycker inte ens att det är någon idé att fråga efter något annat. Enligt Sydsvenskan finns det dock undantag och både tillgången och efterfrågan på vuxenlemonader, must och bättre druvjuicer ökar.

På restaurangen Mat & Destillat i Lund föreslår man de gäster som önskar alkoholfritt att hoppa över de alkoholfria vinerna och ölen och i stället satsa på en druvjuice från österrikiska Schiefer.

– Det är varken någon läsk eller något försök till vin, utan en juice med en mogen, vuxen smak. Numera börjar det faktiskt ploppa upp lite mer bra grejor hos leverantörerna och det här är ett område som vi vill utveckla, säger Fredrik Lundegård en av de två krögarna på Mat & Destillat till Sydsvenskan.

På Möllans ost i Malmö satsar man också på alkoholfria vuxendrycker, till exempel franska cidersorter och den likaså franska lemonaden Rieme som är mindre söt än läsk.

– Krögaren på en restaurang i Visby, som köper Rieme av oss, sa att han skämdes över att servera vanlig läsk till sina vuxna kunder, säger Peter Mårtensson som driver Möllans ost.

I Danmark är utbudet ofta bredare, enligt Peter Mårtenson.

− Till skillnad från i Sverige där de stora bryggerijättarna dominerar har små lokala bryggerier haft lättare att nå ut med sitt sortiment, konstaterar han. Exempelvis har Bornholms en serie som är en sorts mellanting mellan saft och lemonad. Den är dyr, men god.

Sydsvenskan påminner om att det inte var länge sedan vegetarianer fick nöja sig med lite snabbhackade grönsaker och kaffesortimentet var starkt begränsat. ”Och vem vet, kanske har vi snart glömt tiden då den som inte beställde alkohol lätt kände sig som undantaget som egentligen platsade bättre på ett barnkalas med sugrör i sitt glas”.

Eva Ekeroth

Mer från Accent