Cannabis

Uruguay bromsar cannabislegalisering

Uruguay är det enda landet i världen som bestämt sig för att legalisera cannabis. I mars tillträdde en ny president – som vill bromsa förändringarna i narkotikapolitiken.

Uruguays nya president Tabaré Vázquez tillträdde i början på mars. Han har tidigare uttalat sig negativt om den legalisering av cannabis som beslutades under den tidigare presidenten Jose Mujica. Redan 2012 menade han att cannabisrökning inte är något folk borde hålla på med och påpekade att det finns väldokumenterade skadeverkningar.

Under valkampanjen lovade han dock att legaliseringen ska fortgå, men nu står det klart att han väljer att gå försiktigare fram än sin företrädare.

Det är redan tillåtet att odla en viss mängd cannabis hemma i Uruguay. Det är också möjligt att få tag på cannabis via ett femtontal cannabisklubbar som också regleras i den nya lagen.

Den kanske största förändringen – att börja sälja cannabis på landets apotek – väljer nu Tabaré Vázquez att skjuta på framtiden med motiveringen att Uruguay ännu inte är redo.

I en intervju med Vice säger den nya regeringens chef över narkotikapolitiken att det ”inte är någon brådska” och att ”gör vi misstag genom att skynda kan hela politiken misslyckas”.

Mer från Accent