Ungdomar fast för narkotikabrott i Mölnbo

I lilla Mölnbo utanför Södertälje är 21 ungdomar mellan 15 och 17 år inblandade i en narkotikahärva.

Adde Abbe, som äger Mölnbos enda restaurang, säger att till Sveriges Radio P4 att han chockades av nyheten.

– Jag blev ju riktigt chockad. Det här är bedrövligt. Vi måste jobba alla föräldrar så att det blir ett stopp på det här, säger han.

Han säger att ungdomarna inte har något att göra och att de hänger mycket vid hans pizzeria. Han har inte märkt att de varit påverkade, men säger att han kommer att vara mer vaksam i fortsättningen.

Anders Ydebrink är rektor för Järnas grundskolor. Han berättar för Sveriges Radio att skolan ännu inte vet vilka av deras elever som är inblandade, men att de kopplat in mentorer som ska informera om farorna med droger.

– Vi fortsätter prata med våra elever omkring baksidan av cannabisanvändning och försöker vara en motpol till det som verkar vara en trend i samhället, en drogliberalisering som vi som skola aldrig ställa upp på, säger han.

Ulf Jansson är 16 år och bor i Mölnbo. Han säger att ungdomarna tycker att alkohol är farligare än cannabis.

– Det väl en rätt så allmän uppfattning att det är nästan farligare med alkohol eftersom man inte kan överdosera hasch.

Konsekvensen för honom är att hans föräldrar vill ha mer kontroll.

– Man får inte vara ensam hemma längre, då blir föräldrarna lite nojigare, säger Ulf Jansson.

Det var förra veckan som polisen avslöjade narkotikahärvan i Mölnbo. I onsdags gjorde polisen ett tillslag mot Åsöskolan på Södermalm i Stockholm. Nio elever är misstänkta där och fler kommer att höras.

Eva Ekeroth

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer