Unga tycker att det är okej att unga dricker

Fyra av tio unga tycker att det är okej att ungdomar i åldern 15 till 16 år dricker lite alkohol då och då. Det visar en ny undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av IQ. Äldre kompisar och kompisars syskon är också de vanligaste langarna enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

– För att ytterligare minska ungdomsdrickandet är det därför ett viktigt första steg att förmå de unga vuxna att ändra sin inställning till att 15- och 16-åringar dricker, säger Magnus Jägerskog som är vd på IQ i en kommentar.

I åldern 16 till 29 år svarade 38 procent av de tillfrågade i Novusundersökningen att de inte tycker att det är fel att unga dricker alkohol ibland. Den tillåtande attityden speglas i CAN:s undersökning där man frågar ungdomar hur de får tag på alkohol. Under 2010 hade 38 procent tjejerna och 24 procent av killarna i årskurs nio fått tag i alkohol via äldre kompisar och kompisars syskon. Vilket gör dem till de vanligaste langarna.

– Färre tonårsföräldrar köper ut alkohol till sina barn vilket är mycket glädjande. Men den tillåtande attityden hos äldre syskon och kompisar gör att tonåringar i alla fall får tag på alkohol, när de vill dricka, säger Magnus Jägerskog.

Inte helt oväntat spelar åldern en avgörande roll när det gäller vilken inställning man har till att unga dricker. Bland de som är över 60 år svarade 93 procent att det är fel att unga dricker. Totalt svarade 84 procent av svenskarna att det inte är okej att ungdomar dricker alkohol.

Joanna Wågström

Mer från Accent