Unga bordellflickor luras ta steroid

DRUGNEWS. Prostituerade tonårsflickor i Bangladesh tvingas ta en drog för att bli fylligare och se äldre ut. Steroiden Oradexon är beroendeframkallande och ger allvarliga biverkningar.

– Kunderna vill inte ha oss om vi inte ser friska ut. Jag gick upp i vikt ganska fort, säger Asha som började ta ”ko-drogen” som den kallas.

Många flickor i yngre tonåren på bordeller tvingas ta läkemedlet – används legalt i små doser mot astma, men mest i tillväxtsyfte på boskapsdjur – för att bli mer attraktiva för kunder och se äldre ut. Åldersgräns för sexarbete i landet är 18 år.

Det visar en ny rapport från organisationen Action Aid, som vill förbättra kvinnors situation i världen. Många prostituerade kommer från landsbygden, är analfabeter och luras av bordellmammor att ta ”vitaminpillren” som anses göra dem vackrare och starkare.

En filmare, Pia Heikkila, har gjort en film för Action Aid om omfattande användning av Oradexon bland prostituerade i Bangladesh, bland annat i staden Faridpur. Hon berättar för Dagens Nyheter om fängelselika bordeller med galler för fönstren och låsta dörrar. Officiellt finns idag 17 legala bordeller i det muslimska landet, 90 procent av de prostituerade uppges använda Oradexon.

• Action Aid vill ändra attityder, informera om de farliga bieffekter av Oradexon – som leverskador, sänkt immunförsvar och nedsatt hormonproduktion. Men även förmå myndigheter att skärpa lagen kring försäljning av drogen.

Drugnews/SL

Mer från Accent