Politik

Unga bjöds på vin på S-valmöte

DRUGNEWS. Förra veckan bjöds bland andra en 15-årig flicka på rosévin på ett Socialdemokratiskt öppet valmöte om ungdomssysselsättning. Flera kända politiker deltog. Händelsen på krogen på Södermalm i Stockholm kritiseras av såväl förre justitieministern Thomas Bodström, som själv deltog på träffen, som av nykterhetsrörelsen och tillståndsenheten i staden.

Socialdemokraternas toppnamn, riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar, hade tagit initiativ till träffen för att unga skulle få träffa jobbentreprenörer och politiker. Enligt den 15-åriga flickan, en bloggare medlem i moderata ungdomsförbundet, var det Yazdanfar som serverade henne vinet.

– Jag ställde bara fram glas till entreprenörerna. Men jag kan inte säga att ingen femtonåring drack alkohol, säger Yazdanfar till Expressen.

Mötet var tänkt för ungdomar som fyllt 18 år och uppåt, men någon ålderskontroll gjordes inte. Bodström satt vid samma bord som den 15-åriga flickan som serverades alkohol utan att bli tillfrågad.

Bodström tycker händelsen är en skandal och uppger att han själv fått veta att det skulle serveras alkoholfria drycker.

– Jag tänker inte skydda någon. Det var skitklantigt och då spelar det ingen roll om det var Moderater eller mitt eget parti. Jag tänker inte lägga fingrarna emellan, säger han till tidningen.

Ungdomens nykterhetsförbund anser att det är dåligt att alkohol blandas ihop med politik.

– Det är pinsamt att partierna behöver blanda in sprit för att prata om sin politik. Detta var dessutom ett öppet arrangemang riktat till ungdomar. Men det är ju ingen enskild händelse. Det är ett samhällsfeltänk att alkohol slentrianmässigt ska vara med, säger Vidar Aronsson, ordförande i UNF, till Drugnews.

Senaste året har ungnykterister i kontroller flera gånger avslöjat att partier har serverat minderåriga. Bland annat vid en Muf-fest i Helsingborg och på olika möten med Centern och de Rödgröna under Almedalsveckan i somras. Ungdomsförbundet har också agerat för att den s.k. bjud-regeln ska tas bort, att vuxna får bjuda minderåriga på alkohol.

Drugnews/Sven Liljesson

Mer från Accent