EU-valet

Ulvskog: Minska gränshandeln

Idag startade P1-morgons utfrågningar av toppkandidaterna i EU-valet. Först ut var Socialdemokraten Marita Ulvskog. Och det blev diskussion om partiets alkoholpolitik.

Ur utfrågningen:

”P1-morgon: Kommer man kunna köpa vin i matbutiken om 10 år?

Marita Ulvskog: Jag kommer att göra allt jag kan för att vi inte ska hamna där.

P1-morgon: Ni tycker att Sverige ska minska mängden alkohol man får ta in – riktlinjerna idag vad gäller vin är ungefär 90 liter. Hur mycket du man ska få ta in?

Marita Ulvskog: Vi har inte fastställt någon siffra, men vi är oroliga över att den ordning vi hade tidigare inte längre fungerar. Som politiker vill jag inte ge mig in i exakt siffra i det här läget.

P1-morgon: Ska det bli en stor förändring?

Marita Ulvskog: Det handlar om att det glidit iväg, vi vill backa så att det blir mer som tidigare.”

Lyssna till hela intervjun hos Sveriges Radio.

Även i den efterföljande chatten, där lyssnarna fick chansen att ställa sina frågor, blev det diskussion om alkoholpolitiken:

Ur chatten:

”Ella: Jag tycker att tillgången till starksprit borde minskas här i Sverige både från systembolaget och i övrigt i samhället, ser personligen ingen poäng med att kunna supa sig full snabbt, tänker på alla våldsoffer i samhället som ni politiker måste ta ansvar för genom alkoholförsäljning. Vad tycker du?

Marita Ulvskog: Jag är inte heller särskilt liberal när det gäller alkoholfrågan. Det viktiga på EU-nivån är att vi inte släpper på vår svenska modell att sälja alkohol i reglerad form via systembolaget. Jag är följaktligen inte glad över försöken att driva igenom exempelvis gårdsförsäljning.”

Mer från Accent