Alkoholskatt

Centern svänger om alkoholskatten

Dagarna efter TV4:s avslöjande att regeringen kommer att föreslå en höjning av alkoholskatten är allianspartiernas talespersoner i frågan inte särskilt talföra. Klart är att Centerpartiet verkar ha svängt i frågan.

Ingen av de företrädare för allianspartierna som Accent har talat med har särskilt mycket att säga om regeringens planer på att höja alkoholskatten. Anders Andersson (KD) säger att förhandlingar fortfarande pågår och vill inte ta ut något i förskott.

− Kristdemokraternas ambitioner har ju varit kända länge. Vi vill ha en skattehöjning. Nu pågår förhandlingar och min förhoppning är att de ska falla väl ut, men inget är säkert förrän allt är klart, säger han.

Moderaternas Isabella Jernbeck uttrycker viss tveksamhet till effekterna av en skattehöjning.

− Risken med en höjning av alkoholskatten är att införseln från utlandet kan öka. Det är en svår balansgång att å ena sidan minska alkoholkonsumtionen och dess skadeverkningar genom att höja skatten om det i sin tur leder till ökad gränshandel och smuggling, säger hon.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Per Åsling skickade i början av augusti ut ett pressmeddelande som deklarerade att Centerpartiet var emot en höjning av alkoholskatten:

”Sverige är inte isolerad ifrån sin omvärld. Idag smugglas och förs stora mängder oregistrerad alkohol över våra gränser till våra ungdomar. Folkhälsoministern kan inte på allvar tro att en höjning av skatten skulle innebära att färre ungdomar under 20 år skulle dricka sprit, när vi vet att en skattehöjning leder till att smugglarnas vinstmarginal ökar markant och det rimligtvis borde leda till att ännu fler smugglar ännu mer alkohol till våra ungdomar” skrev han i pressmeddelandet.

Så låter det inte när Accent talar med företrädare för Centerpartiet nu.

− Det här är ju ett vallöfte från alliansens valmanifest som återstår att uppfylla. Dessutom är alkoholskatter ett bra styrmedel för att förbättra folkhälsan, säger Anders W Jonsson som är alkoholpolitisk talesperson för Centerpartiet och ordförande i socialutskottet. Av Centerpartiets pressavdelning får Accent veta att detta också är partiets ståndpunkt.

Folkpartiets Maria Lundqvist-Brömster välkomnar också en skattehöjning:

− Om det stämmer som TV4:s källa säger så välkomnar jag det. Frågan har ju diskuterats länge så det är bra om det äntligen blir av, främst av folkhälsoskäl. Alkoholberoende är ett stort problem. Även om ungdomar dricker mindre nu, så finns det ändå en grupp som dricker allt för mycket. Vill man dricka kan det gott få kosta, säger hon.

Mer från Accent