TV4 vill sända alkoholreklam

Lagstiftningen kring alkoholreklam i radio- och teve har spelat ut sin roll, menar TV4, som vill få möjlighet att sända alkoholreklam.

Redan idag kan kanaler som TV3 och Kanal 5 sända alkoholreklam. Detta beror på att de sänds från utlandet och därför inte omfattas av den svenska lagstiftningen. Enligt radio- och TV-lagen är det förbjudet att sända reklam för alkoholhaltiga drycker i svenska etermedier, vilket gör systemet orättvist enligt TV4.

I ett remissvar till kulturdepartementet tar nu TV4 för första gången offentlig ställning i frågan och kräver att få del av alkoholreklamkakan. Enligt en artikel i Riksdag & Departement skriver man att reklamförbudet inte är motiverat för att ”reklam förekommer i alla utländska kanaler och i andra medier vilket gör att den begränsning som finns idag har spelat ut sin roll”.

Förutom ren alkoholreklam vill TV4 att det ska bli möjligt för alkoholföretag att sponsra program och man vill att det ska bli möjligt med produktplacering även på detta område.

– Sverige borde istället skärpa reglerna, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Sven-Olov Carlsson i en kommentar. Det är ett otyg att man kan sända alkoholreklam från andra länder till Sverige.

Pierre Andersson

Mer från Accent