Servering

Tuffare regler för alkoholservering minskade våldet kraftigt

Inskränkningar i öppettider och hårdare koll på alkoholserveringen ledde till att våldet i delstaten New South Wales i Australien minskade med över 30 procent. Det visar en ny studie.

En lång rad studier visar på sambanden mellan alkohol och våld. Nu har forskare i Australien presenterat ytterligare en.

Under 2008 började delstatsregeringen i New South Wales, Australien, att införa åtgärder för bättre kontroll kring försäljning och servering av alkohol. Man begränsade marknadsföringen på försäljningsställena och tog bort möjligheten att sälja alkohol dygnet runt. Minst sex timmar om dygnet – vanligen mellan 04.00 och 10.00 – skulle nu spritbutikerna stängas.

Senare samma år började man också att punktmarkera de serveringsställen som var mest förknippade med våld. Man införde stängning senast klockan två, inga så kallade shots får säljas efter midnatt och varje timma måste krogen ta tio minuters alkoholfri timeout, där vatten och mat serveras istället.

Åtgärderna som infördes hade då inga motsvarigheter på andra platser i Australien och debatten kring dem blev omfattande.

Nu presenterar forskarna Patricia Menéndez, Fernando Tusell och Don Weatherburn. en utvärdering av åtgärderna. Studien kommer att publiceras i tidskriften Addiction inom kort.

Studien visar en tydlig nedgång i antalet rapporterade våldsbrott efter att åtgärderna införts. Våldsbrott av det mildare slaget har minskat med 31 procent, medan grövre våld har minskat med hela 40 procent mellan juli 2008 och juli 2012.

Läs studien här.

Mer från Accent