…förbundssekreterare i RNS, som var med under FNs narkotikatoppmöte i Wien förra veckan.
Kan man beskriva den antagna konventionen som en seger för den svenska linjen?
– Det är nog förmätet att kalla det för den svenska linjen, men beslutet är en seger för alla de länder som tycker att man ska fortsätta att hålla en hög ambitionsnivå i narkotikapolitiken och inte ge efter. En stor grupp EU-länder är på väg att ge upp och ville ha med skrivningar som ursäktar detta. Men där var det Sverige och Italien som splittrade EU-linjen kan man säga.
Var i världen finns det starkaste stödet i övrigt?
– Det är ofta de fattigare länderna i Asien, Afrika och Sydamerika som står upp för den restriktiva hållningen. Ett antal Västafrikanska länder berättade om vad narkotikahandeln gör med deras länder, på vissa ställen har smugglarna tagit över helt. Chile var också väldigt bra. För de här länderna är det blodigt allvar, de inser att narkotika är ett allvarligt hinder för deras ekonomiska och sociala utveckling.
USA har fått en del kritik för sitt krig mot knarket den senaste tiden, märktes det under konferensen?
– Amerikanarna höll en ganska låg profil men det beror nog främst på att de nyligen bytt president. Det talas om ”change” men ingen vet riktigt vad det kommer att betyda än. I praktiken har vi inte sett så mycket än. Men stödet för restriktiva narkotikakonventioner står inte och faller med USA.
Pierre Andersson