Norge

Tre av tio säger ja till alkohol på hemmakontoret

Fler än en av tre ledare inom norskt näringsliv tar sig gärna ett glas vin när de jobbar hemma på kvällen. I Oslo och Akershus tycker nästan varannan som tillfrågats att det är helt okej.

Det visar en undersökning som företaget Sentio genomfört på uppdrag av Actis, Rusefeltets samarbeidsorgan, och Akan kompetenscenter. 600 norska chefer har intervjuats. Att dricka alkohol på arbetsplatsen bland medarbetarna på dagtid är inte accepterat, men att dricka alkohol på hemmakontoret är en gråzon, konstaterar norska Dagens Perspektiv, som rapporterar om undersökningen.

Resultatet visar att 36 procent av de intervjuade ledarna tycker att det är helt i sin ordning att ta ett glas vin eller en öl när de arbetar hemma på kvällstid. I huvudstaden Oslo och i Akershus tycker närstan varannan, 47 procent, att det är okej.

Mina Gerhardsen, Actis, säger till Dagens Perspektiv att hon finner siffrorna uppseendeväckande:

– Viktiga skäl till att vi inte dricker på jobbet är att alkohol påverkar effektiviteten och omdömet, och ökar risken för fel. Dessa grunder upphör inte för att kontorsstolen byts ut mot fåtöljen där hemma, säger hon.

– De flesta chefer förväntar sig att deras medarbetare är nyktra på jobbet. Den förväntan bör de ha även på sig själva.

Mer från Accent