Narkotika

Tollare nekar CUF efter beslut för cannabislegalisering

Centerpartiets ungdomsförbund vill efter ett uppmärksammat beslut på sin stämma legalisera cannabis. IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare svarar nu med att avboka dem från en kurs och kallar dem ”ideologiska motståndare”.

– Cannabisbeslutet blev en vattendelare. Vi ser dem nu som ideologiska motståndare, säger Olle Rockström, lärare och ansvarig för kortkurser på Tollare utanför Stockholm, till Drugnews.

CUF antog på sin förbundsstämma i fredags en motion om att verka för att drogen ska regleras, beskattas och säljas på liknande sätt som alkohol i Sverige.

Tollare folkhögskola, där IOGT-NTO är huvudman, hade tidigare kontaktats av CUF som bokat in nya verkställande utskottets medlemmar för introduktionsmöte och teambildning kommande söndag och måndag.

Men efter legaliseringsbeslutet blivit känt så backar nu Tollare och stänger dörren för CUF: ”Skälet är att ni och vi har helt skilda drogideologiska uppfattningar”, skriver folkhögskolan till CUF.

– Vi vill inte använda våra pedagogiska resurser och kompetens för att hjälpa dem att arbeta för något som vi inte tror på. Vi vill hjälpa människor komma bort från missbruk, inte underlätta det, säger Olle Rockström som själv skulle handlett centerungdomarna några timmar.

Hanna Wagenius, CUF:s förbundsordförande, säger att hon respekterar Tollares beslut, men tycker det är tråkigt att det kommer så nära inpå mötet och är frågande till motiveringen.

– Man undrar ju också om de tycker att våra åsikter om att avskaffa Systembolaget, sänka skatten på alkohol och sänka åldersgränsen för att få köpa alkohol i butik till 18 var helt okej, för de har vi haft länge, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Olle Rockström är det, vad han känner till, första gången CUF bokat på folkhögskolan och han inte känner till förbundets inställning närmare i andra frågor. Men han kan tänka sig att Tollare lite senare bjuder in centerungdomarna till ett seminarium för att diskutera själva sakfrågan om droger.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer