Alkohol

Tobaksföretag storsatsar på alkohol

Sammanslagningen av de två största bryggeriföretagen i världen gjorde cigarettproducenten Altira till storägare i öljätten.

Tobaksproducenterna har inte precis medvind. I USA har till och med handelskamrarna i stater som North Carolina, Kentucky och Missouri, där tobaksindustrin spelar en stor roll för ekonomin, givit sitt stöd till höjd tobaksskatt, höjd åldersgräns och andra åtgärder för att begränsa rökningen.

Det nya förhållningssättet har tagit fart sedan 2016 på grund av en ökad medvetenhet om att tobak driver upp sjukvårdskostnaderna för arbetsgivare. Det skriver Fortune.com.

– Rökning inte bara dödar oss, det ruinerar oss, säger Ashli Watts, talesperson för Kentuckys handelskammare, till Fortune.

Tobaksindustrin har reagerat och anklagar handelskamrarna för att skada fler producenter  än tobaksindustrin när de stöder högre skatter.

Trots många likheter så ser det betydligt ljusare ut för alkoholindustrin. Kanske är det en av orsakerna till att cigarettproducenten Altria, som bland annat tillverkar Marlboro, sedan i höstas är en av majoritetsägarna i världens största ölproducent Anheuser-Busch Inbev?

Altria blev en av storägarna när Anheuser-Busch Inbev köpte upp sin närmsta konkurrent Sabmiller där Altria hade ett stort aktieinnehav. Det skriver investopedia.

Altria har nu två platser i det nya företagets styrelse och fick på köpet 5,3 miljarder dollar för försäljningen av aktierna i Sabmiller.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent