Bryssel

Tiotusentals flaskor i EU:s vinkällare

EU-kommissionen och ministerrådet har tillsammans över 42 000 liter vin i sina vinkällare i Bryssel.

Uppgifterna, som publicerats i tidningen European Voice, har kommit fram eftersom en EU-parlamentsledamot från Österrike i maj ställde frågor till såväl kommissionen som ministerrådet om hur mycket vin och sprit de har i lager.

Kommissionen har varit duktiga och svarat: De har 15 500 vinflaskor (värda omkring 260 000 euro) och 935 flaskor sprit i källaren. Ministerrådet har inte lyckats få fram ett officielt svar än, men tack vare att European Voice lyckats lägga vantarna på ett utkast vet vi nu att den institutionen sitter på en betydligt större samling. Här finns 27 223 flaskor vin och 1 035 flaskor sprit. Något värde vill man dock inte uppge eftersom man tycker att det är irrelevant.

Av dokumentet framgår att ministerrådet lade 90 000 euro på att köpa in viner till samlingen under 2009. 2011 var kostnaden 37 000 euro och hittills i år har man lagt 5000 euro på viner.

Kanske dricker tjänstemän och politiker mindre än förväntat. Officiella beräkningar från ministerrådet visar att den genomsnittlige besökaren på officiella måltider och mottagningar dricker 1,5 dl vin.

Pierre Andersson

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer