DRUGNEWS. Tio personer i Skåne har anhållits misstänkta för omfattande alkoholsmuggling från Tyskland. Fem av dem greps i tisdags vid Öresundsbron med två fordon fullastade med whisky och starköl i en gemensam aktion av tull och polis.
En man i 50-årsåldern som greps vid bron tros vara huvudmannen och är från trakten av Sjöbo. Samtidigt frihetsberövades fem andra personer, även kvinnor, på andra platser i Skåne.
– Det handlar om ett organiserat nätverk som ägnat sig åt storskalig och systematisk smuggling av alkohol. Verksamheten har pågått under flera år och sammantaget rör det sig om väldigt stora volymer alkohol, säger kammaråklagare Thomas Andersson som leder förundersökningen.
Genom spaningar har ligan följts under en längre tid, även i samarbete med tysk och dansk polis och tull. Personerna har ibland flera gånger i veckan gjort inköpsresor till Tyskland och köpt lågbeskattad alkohol i gränsbutiker. Sedan har de fraktat hem alkoholen med hänvisning till att det rört sig om privat bruk.
Utredarna misstänker att tusentals liter sprit, tiotusentals liter starköl och därtill vin och cider har fraktats till Skåne illegalt sedan 2008.
– Det är det största alkoholärendet för Skånetullen i år i alla fall, säger Bosse Johnsson, projektledare vid tullverket, till Drugnews.
Med tanke på omfattningen och turtätheten så handlar det om välorganiserad grov smuggling, enligt utredarna. Dessutom misstänker man att ligan även olovligt sålt alkoholen vidare, men vilka köparna är – om de är ungdomar och även krogar – råder sekretess kring i förundersökningen.
Senast fredag ska åklagaren ta ställning till vilka av de tio frihetsberövade som kommer att begäras häktade.
För tullen är ärendet inte unikt.
– Det finns åtskilliga grupper i landet som satt i system att köra i skytteltrafik mellan Tyskland och Sverige, och som därmed inte bara lurar samhället på skatteintäkter utan också bidrar till att den svenska alkoholpolitiken gradvis urholkas, säger Sune Rydén, nationell specialist på tullverket.
Idag finns ingen exakt gräns för hur mycket alkohol som privatpersoner kan medföra mellan EU-länder, om man hävdar att det är för privat bruk. Sådana utredningar är även mycket resurskrävande, vilket kan förklara varför inte fler lagförs, enligt Sune Rydén.
Drugnews/Sven Liljesson