Tillverkare stoppar ”Blackout på burk”

Fyra företag i USA som tillverkar energidrycker med alkohol i drar nu tillbaka sina produkter. Efter kraftig kritik från flera olika håll och en skriftlig varning från USA:s Food and drug administration, FDA, har man bestämt sig för att sluta tillverka dryckerna som fått smeknamnet ”Blackout på burk.”

Alkohol blandat med koffein och andra uppiggande ämnen är inte säkert för konsumenterna enligt FDA som är USA:s myndighet för kontroll och godkännande av livsmedel och läkemedel.

De företag som varnades; Phusion Projects, United Brands, Charge Beverages och New Century Brewing har alla sagt att de ska sluta tillverka energidryckerna. Flera av dem kommer att dra tillbaka de burkar som redan sålts till återförsäljare.

Problemet med energidrycker som innehåller alkohol blev aktuellt efter att flera studenter i USA på kort tid lagts in på sjukhus med alkoholförgiftning efter att ha druckit dryckerna.

Energidryckerna är farliga dels för att de innehåller stora mängder alkohol per burk – en burk Four Loko som Phusion Projects tillverkar innehåller lika mycket alkohol som fyra öl – och dels för att koffeinet tar bort känslan av att vara full. Den som dricker kan alltså få i sig mer alkohol utan att känna sig påverkad.

Flera delstater och college i USA har redan förbjudit energidrycker som innehåller alkohol.

Joanna Wågström


Mer från Accent