Etiketter

Tillverkare näringsdeklarerar sprit

En av de största alkoholtillverkarna lanserar nu en etikett som innehåller både varningssymboler och näringsdeklaration. Effektlöst, anser Per Leimar, IOGT-NTO.

Genom ett undantag behöver inte alkoholhaltiga drycker innehållsdeklareras på samma sätt som andra livsmedel. Det har den europeiska organisationen Eurocare länge slagits för att ändra på. I Sverige har debatten inte tagit fart, men för ett par veckor sedan tog SVT:s Uppdrag granskning upp frågan om bristen på information om innehållet i vin som säljs på Systembolaget.

För att möta kraven lanserar nu en av de största alkoholproducenterna, Diageo, en ny etikett med näringsdeklaration och varningssymboler på sina spritflaskor.

I Sverige är det varumärket Johnnie Walker Red Label som förses med den nya etiketten, som bland annat innehåller information om hur många kalorier och gram alkohol ett standardglas innehåller. Det skriver Diageo i ett pressmeddelande.

Av etiketten framgår mängden kalorier, kolhydrater, fett och salt, samt hur många gram alkohol ett standardglas innehåller. Det framgår däremot inte vilka tillsatser som produkten innehåller, något som efterlystes av Uppdrag granskning.

Per Leimar, politisk sekreterare på IOGT-NTO, är kritisk.

Per Leimar. Foto: Nathalie C. Andersson

– Det är i högsta grad rimligt att deklarera även vad alkoholdrycker innehåller. Men det är ingen viktig fråga i jämförelse med de skador alkoholen i produkterna orsakar. Det är redan strikt reglerat vad vin får innehålla. Av någon svårbegriplig anledning har vinindustrin ändå varit så emot innehållsdeklarationer att man var tvungen att undanta alkoholdrycker för att få igenom kravet på innehållsdeklaration på övriga livsmedel, säger Per Leimar, politisk sekreterare på IOGT-NTO.

Någon innehållsförteckning finns inte heller på Diageos nya etikett.

– På spritdrycker är det viktigare med innehållsdeklaration eftersom de ofta innehåller tillsatser som färgämnen och annat, säger han.

Etiketten innehåller också två varningssymboler: en överkorsad gravid kvinna och en överkorsad bil.

– Det gör ingen skillnad. Det här är bara ett sätt för industrin att framställa sig i god dager och inte informera om de skador och problem som deras produkter ger. Det borde stå att alkohol orsakar bröstcancer eller något liknande. Om varningstexter ska ha effekt borde de vara utformade som på tobakspaketen, men för det krävs en lagändring på samma sätt som för tobak, säger Per Leimar.

Mer från Accent