Systemet lanserar alkoholfri snaps

Den 1 november lanserar Systembolaget alkoholfri snaps i fyra olika smaker. ”Målgruppen är alla som inte vill eller kan dricka alkohol men vill vara med på ritualerna kring julbordet, kräftskivan och midsommar”, säger Rebecka Blomberg, pressekreterare på Systembolaget.

Varför lanserar ni alkoholfri snaps?

– Alkoholfritt har ett väldigt stort fokus i vårt arbete. Vi vill kunna erbjuda ett brett sortiment för alla tillfällen. Vi har ju haft alkoholfri öl och vin länge, och nu vi har höjt blicken till även andra drycker. Och det har funnits en efterfrågan på alkoholfri snaps, säger Rebecka Blomberg.

Så det här är alltså något folk har kommit in och frågat efter?

– Ja, både hos kundtjänst och hos inköpsavdelningen.

Finns det alkoholfri snaps någon annanstans i världen?

– Inte vad jag känner till. Traditionen med snaps är ju väldig lokalt förankrad i Skandinavien och framför allt i Sverige.

Är tanken att den alkoholfria snapsen ska svepas, så som är brukligt med vanlig snaps?

– Ja, det är tänkt att man ska konsumera den som vanlig snaps. Men den ska vara kylskåpskall och inte läggas i frysen som man brukar göra med vanlig snaps.

Hur stor likhet har den alkoholfria snapsens smak med vanlig snaps?

– Kryddningen är framtagen med inspiration av klassiska svenska snapsar, så man känner igen smakerna på en gång. Men alkoholen är ju både konsistensbärare och smakbärare så det är svårt att göra en kopia rakt av.

Många tycker att vin och öl är gott och vill gärna ha ett alkoholfritt alternativ som smakar ungefär likadant, men snaps känns det som att de flesta dricker mer för effekten än för smaken?

– Mycket kring snapsandet är ju tradition, det är nästan en ritual, och med de här snapsarna kan man ju vara med i traditionen även om man inte vill eller kan dricka alkohol. Och smakerna är väldigt bra i kombination med maten på julbordet eller till kräftorna.

Vilken är målgruppen?

– Målgruppen är alla som inte vill eller kan dricka alkohol men vill vara med på ritualerna kring julbordet, kräftskivan och midsommar

Hur poppis tror ni att den alkoholfria snapsen blir?

– Jag tror att den kommer att bli väldigt populär. Det finns en efterfrågan, den passar väldigt bra till snapsmat och det är en ny produkt som jag tror att många kommer att vilja testa, säger Rebecka Blomberg.

Jenny Stadigs

Mer från Accent