Almedalen

Systembolaget serverade alkohol till minderårig på mingel

På Systembolagets mingel i Almedalen i går blev en 17-åring serverad alkohol.

Systembolaget håller varje år ett mingel i Almedalen. I år fanns, precis som tidigare UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, bland de inbjudna.

– Vi hade fått lov att ta med en medlem som var minderårig och när hon testade om hon fick någon alkohol i baren så fick hon det, berättar Malin Thorson, förbundsordförande i UNF. Det är pinsamt för Systembolaget, riktigt dåligt. De ska ju vara bäst på det här. Men vi vet ju att det inte bara är Systembolaget som misslyckas med ålderskontrollen, vi ser att det är en bristande kontroll på flera ställen.

Systembolagets presschef Lennart Agén håller med om att det är pinsamt.

– Det ska inte förekomma, så enkelt är det. Vi har gjort fel, säger han till Accent.

Hur ska ni göra för att undvika att det händer igen?

– En lärdom är ju att vi nog bör engagera  butiksmedarbetare i det här arbetet, de gör sånt här mycket bättre än vi som var på plats. Våra butiker är väldigt bra på ålderskontroller.

Förra året var Systembolagets mingel helt alkoholfritt – i år valde man att servera både alkohol och alkoholfria drycker.

– En enkel lösning för att råda bot på sådana här problem är ju att alltid köra alkoholfria mingel. Jag hoppas att Systembolaget återgår till det, säger Malin Thorson.

Mer från Accent