Systemanställd åtalas för försäljning till 18-åring

Foto: Magnus Skoglöf.
Foto: Magnus Skoglöf.

En anställd på ett systembolag i Lund har sålt alkohol till en 18-åring. Nu åtalas han för olovlig dryckeshantering.

Den olovliga försäljningen skedde i maj i år. När 18-åringen skulle betala för alkoholen – en trelitersbox vitt vin, en flaska Amadeus, två Smirnoff Ice och fem alkoholcider – frågade biträdet efter legitimation.

18-åringen sa då att han inte hade någon legitimation med sig, men namngav en annan anställd som han brukade handla av, skriver Skånska Dagbladet. Biträdet tyckte sig känna igen ynglingen och lät honom genomföra köpet.

En stund senare lämnade 18-åringen systemkassarna hos några kompisar medan han gick in för att titta på en kompis uppträdande på en skola. När personal på skolan såg de unga killarna på skolgården med systempåsar ringde de polisen, som efter en stunds jakt fick tag på killarna och fick dem att berätta vem alkoholen tillhörde.

När polisen fått fatt på 18-åringen hävdade han först att en hemlös köpt ut alkoholen till honom, men en övervakningskamera avslöjade sanningen.

När polisen sedan förhörde biträdet som sålde alkoholen erkände han direkt och beklagade sitt misstag. Han är nu åtalad för olovlig dryckeshantering.

Hur Systembolaget kommer att agera vet inte butikschefen Fredrik Johansson ännu.

– Jag kom tillbaka från semestern i dag och har inte satt mig in i saken. Därför avvaktar jag gärna med att ge en kommentar. Under min tid som chef här i sex år har jag inte varit med om något liknande, säger han till Sydsvenska dagbladet.

Jenny Stadigs

Mer från Accent